Opština Jajce pridružila se Inicijativi ‘Opštine bez brana’

Podijeli članak:

Predstavnici Opštine Jajce potpisali su Deklaraciju „Opštine bez brana“ čime se ova opština obavezala da zaštiti rijeke na svojoj teritoriji od svake nove izgradnje hidroelektrana bez odobrenja građana.

Lokalna vlast je ovim potpisom iskazala jasnu političku volju da se stavi u službu zaštite sadašnjih i budućih generacija i njihovih prava na vodu i kvalitetan okoliš, saopćeno je iz Općine Jajce.

Usvajanju deklaracije, kako je navedeno, prethodilo je planiranje izgradnje dvije male hidroelektrane na rijeci Plivi, od kojih je jedna trebala biti izgrađena na lokaciji udaljenoj 300 metara od samog plivskog vodopada. Ovi planovi su doveli do angažovanja građana koji su putem peticije prikupili preko 6000 potpisa protiv izgradnje ove dvije male hidroelektrane.

S Opštinom Jajce, u Bosni i Hercegovini ukupno je 11 opština potpisalo deklaraciju i podržalo inicijativu Koalicije za zaštitu rijeka BiH.

Opštine koje su do sada potpisale Deklaraciju “Opštine bez brana” i tako se obavezale da neće izdati nikakvu koncesiju, dozvolu ili preporuku za izgradnju brana ili hidroelektrana na teritoriji njihove opštine bez konsultacija sa građanima su: Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Ljubuški, Istočni Stari Grad, Istočna Ilidža, Trnovo, Pale, Bihać, Centar Sarajevo i Novi Travnik.

 

 

(FENA)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...

– Zaokružite datum u svom kalendaru – napisao je Safet Sarajlić, poznati aktivista, najavljujući...