Search
Close this search box.

Opstaje li Trojka, ili se nazire dvojka?

Podijeli članak:

Novi opozicioni blok unosi pometnju u redovima sarajevske Trojke. Lokalni izbori bit će svakako test koji će pokazati funkcionisanje koalicije ili najaviti njen raspad. Prema dosadašnjim najavama, Trojka izlazi sa zajedničkim kandidatima u svim sarajevskim opštinama, osim Opštine Centar.

Umjesto sa SDP-om i Našom strankom, očekuje se da će Narod i pravda, u ovoj opštini, koalicione partnere pronaći u redovima Stranke za BiH i SDA. Hoće li Srđan Mandić biti okidač za raspad koalicije?

Bliže se lokalni izbori, a u Kantonu Sarajevo još neizvjestan nastup aktuelne vladajuće koalicije. Naime, stranke Trojke još nisu odlučile o zajedničkim kandidatima za opštine u Sarajevu. Kako saznajemo, na današnjem koalicionom sastanku odlučit će o kandidatima za načelnike opština Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. On će i pokazati da li partneri još funkcionišu.

„Trojka u Kantonu Sarajevo danas treba da otkloni eventualne dileme koje ima i već u narednoj sedmici izađe sa nekim konačnim jedinstvenim stavom po pitanju izlaska na lokalne izbore i u kojim lokalnim zajednicama ćemo imati zajedničke kandidate“, pojasnio je Elvedin Okerić, predsjednik Izvršnog odbora NiP KS.

U Kantonu Sarajevo je započela ideja Trojke, ali i prijetila da tu i nestane.

Naime, prvi raskol između partnera desio se upravo u sarajevskoj Opštini Centar prošle godine nakon što je stranka Narod i pravda podržala opoziciju i glasala za smjenu načelnika Srđana Mandića. Tada je vijećnik SDP-a Dragan Stevanović rekao da je Trojka zvanično nestala. Danas pojašnjava da koalicija ponovo izlazi zajedno na izbore osim u jednoj opštini.

„Trojka će izaći sa zajedničkim kandidatima zajedno na izbore gotovo ja mislim u svim općinama u Sarajevu sem u Opštini Centar, to je od ranije poznato da tu Trojka apsolutno ne funkcioniše kao koalicijski partner. Očekujem da će organizacija Naroda i pravde u Općini Centar imati neku koaliciju sa SBIH i SDA, formalnu ili neformalnu jer tako su se ponašali u zadnje dvije godine“, objasnio je.

Stoga su iz Naše stranke, kako kažu, odlučili stvari uzeti u svoje ruke te su prvi izašli sa kandidatima za lokalne izbore u opštinama u Kantonu Sarajevo.

Očekivano, u Opštini Centar ponovo su podržali svog prethodnog kandidata Srđana Mandića. Istina, nesuglasica između njega i matične stranke je bilo. Jer je više isticao Trojku nego Našu stranku. Ipak, stranačke kolege su mu za novu kandidaturu dale vjetar u leđa.

„Još uvijek imamo ozbiljne probleme mi na lokalnom nivou sa lokalnim odborom stranke Narod i Pravda, koji više nisu političke prirode, sad su to problemi koji ulaze u zonu nezakonitog djelovanja Odbora Naroda i Pravde“, smatra Srđan Mandić, kandidat Naše stranke za načelnika Opštine Centar Sarajevo.

Dakle, očigledno je da je funkcionisanje Trojke na klimavim nogama. Od šestorke do trojke, čini se, na predstojećim lokalnim izborima nazire se tek dvojka.

 

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Meteorolog Nedim Sladić je otkrio da bi izuzetno sparno vrijeme moglo potrajati bar još...

Honor je jučer u Kini predstavio Honor Magic V3 koji se izdvaja kao vrhunac...

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine dostavilo je podatke da je Komisija za uništavanje opojnih...

Zahtjev Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija od 10 posto počevši od decembra...

Pjesma “Pluća su mi bolna”, koju je napisao Dragiša Nedović, nastala je 1950. godine,...

Najmanje 22 učenika je poginulo u Nigeriji kada se srušila dvospratna školska zgrada u...