Search
Close this search box.

Općina Jajce započela projekt uspostave novog digitalnog katastra

Podijeli članak:

Kao što je većini poznato, u Općini Jajce primjenjuje se popisni katastar iz 1953. godine. U cilju modernizacije katastra, Općina Jajce je započela projekt uspostave novog digitalnog katastra na temelju avionskog fotogrametrijskog snimanja iz 1987.godine.
Da bi se uspostavio efikasan digitalni katastar nekretnina, potrebno je provesti javno izlaganje podataka o nekretninama. Općinsko vijeće Općine Jajce imenovalo je Komisiju/Povjerenstvo za javno izlaganje. U tijeku je Izlaganje na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta za k.o. Jajce 2, dok su u pripremi k.o. Divičani i k.o. Podmilačje.

Budući da je veliki vremenski period protekao od avionskog snimanja te sve promjene nisu ažurirane u novom premjeru, pozivaju se svi korisnici zemljišta u k.o. Jajce 2 da pristupe Javnom izlaganju te prijave promjene na parcelama.

Važno je napomenuti kako Komisije u suradnji sa predstavnicima mjesnih zajednica šalju pozive korisnicima zemljišta, međutim zbog nepotpunih i zastarjelih podataka, neke nije moguće ni poslati. Ovim putem apeliram na sve korisnike zemljišta neka se jave Komisiji bez obzira jesu li primili poziv. Ured komisije se nalazi u podrumu zgrade Općine, a kontaktirati ih možete i putem maila k.o.jajceii@gmail.com.
U postupku izlaganja na javni uvid strankama se predočava novi katastarski plan sa prikazom oblika, površine i načina uporabe pojedinih katastarskih čestica, od strane članova katastarske komisije.
Katastarska općina Jajce 2 po novom premjeru obuhvaća dijelove naseljenih mjesta: Prudi, Klimenta, Peratovci, Carevo polje, Vrbica, Mile i Ćusine.

Na temelju članka 71. Zakona o premjeru i katastru nekretnina („Službeni list SR BiH“, broj: 22/84,12/87, 26/90 i 36/90 i „Službeni list RBiH“ broj: 4/93 i 13/94) i članka 44. stavak 3. Uredbe o izlaganju na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta („Službene novine FBiH “ broj : 92/16), a u skladu sa člankom 92. Zakona o upravnom postupku Federacije BiH („Službene novine FBiH “, broj : 2/98, 48/99, 61/22) objavljen je oglas o Izlaganju na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta za k.o. Jajce 2, stoji u saopćenju Ureda predsjedatelja OV Jajce Josipa Topića.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Domaći sok od kupina nije samo ukusan već izuzetno zdrav. S jednom čašom dnevno...

Kad smo se početkom ljeta prošle godine sreli s jednom osobom kojoj vjerujemo kada...

Ovogodišnji Sarajevo film festival (SFF) biće otvoren 16. avgusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu...

Bosanac Elvir Klempić imenovan je za višeg savjetnika američkog predsjednika Joe Bidena za vezu...

Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo, u sklopu Ambulante za terapiju bola, počela...

Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Tuzle čiji su inicijali S.T. preminuo je u Službi hitne medicinske...