Općina Jajce učesnik manifestacije ‘Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023’

Podijeli članak:

Povodom Svjetskog dana kulturne različitosti za dijalog i razvoj u Varešu je jučer održana manifestacija “Susret kraljevskih gradova – Bobovac 2023”. Organizator ovog događaja bila je Općina Vareš u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Općinom Jajce. Susretu u Varešu prisustvovala je delegacija Općine Jajce predvođena načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i predsjedavajućim Općinskog vijeća Jajce Josipom Topićem.

Ovo je drugi susret kraljevskih gradova Jajca i Vareša s ciljem podizanje svijesti o važnosti upravljanja srednjovjekovnom baštinom, međusobnog upoznavanja i uvezivanja institucija, općina i gradova koji baštine kulturno-povijesno nasljeđe, srednjovjekovne utvrde i nacionalne spomenike na svojim prostorima.

U okviru susreta upriličena je prezentacija Projekta revitalizacije kraljevskog grada Bobovca o čemu je više govorio prof. Mirza Džananović, dok je o izazovima upravljanja kulturno-povijesnim nasljeđem Bosne i Hercegovine, s osvrtom na kraljevski grad Bobovac, govorio direktor Zavoda za zaštitu spomenika F BiH mag.arh. Ante Vujinović.

Riječi dobrodošlice u Vareš i na ovogodišnju manifestaciju uputio je Načelnik Zdravko Marošević s ponosom ističući da Bobovac, iako je Vareški, treba biti svih u Bosni i Hercegovini.

Učesnike susreta pozdravio je i gospodin Igor Nedera šef Terenskog ureda OSCE-a Travnik izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovakvom događaju koji treba da preraste u tradiciju.

Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio je domaćinima na organizaciji ovogodišnjih, drugih po redu susreta i Misiji OSCE-a u BiH, Terenski ured u Travniku, na iniciranju i podršci u realizaciji ideje okupljanja kraljevskih gradova. Načelnik Hozan još jednom je pozdravio ideju okupljanja kraljevskih gradova i istakao da je važno razvijati turizam baštineći historiju kraljevskih gradova:

„Turizam je ozbiljna privredna grana koja donosi dobit, ali je u isto vrijeme lijepa i čista privredna djelatnost. Ovu našu ideju trebamo ozbiljno shvatiti, krenuti s upoznavanjem, približavanjem jednih drugima, unaprjeđivanju međusobnih odnosa i tek kad sami postanemo svjesni onoga što imamo ispisat ćemo lijepu, drugačiju priču o našim gradovima, što će, siguran sam privući brojne goste u naše sredine“, naglasio je Hozan.

Susret je bio prilika da Jajce predstavi i svoje turističke potencijale, iskustva, projekte i sadržaje koji su uveliko otvorili vrata brojnim turistima u Jajce, o čemu je govorio direktor Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Anto Brtan.

Na Kraljevskom gradu Bobovcu održan je kulturno-zabavni program s performansima viteških skupina iz Ljubuškog, Jajca i Prijedora uz muzičku pratnju Ansambla srednjovjekovne glazbe “Fugato” iz Zenice. U okviru programa Jajce su predstavili, uz Vitezove kraljevskog grada Jajca i KUD „Jajce“, KUD „Stari grad Jajce“ i Gradski duhački orkestar/Limena glazba Jajce. Ponosno su, naši mali i veliki folkloraši, na Bobovcu odigrali svoje spletove igara, dok su članovi Limene glazbe, uz dvije sevdalinke, odsvirali i svojevrsnu himnu svoga grada „S one strane Plive“.

Za učesnike manifestacije domaćini su upriličili obilazak mauzoleja, te kule Vis uz prezentaciju tradicionalne i srednjovjekovne gastro-ponude koju su pripremila udruženja građana iz Vareša.

Nakon susreta u Jajcu prošle godine, ove godine u Varešu, načelnik Općine Vareš Zdravko Marošević najavio je da već naredne susrete možemo očekivati u nekom drugom kraljevskom gradu. Tim povodom manifestaciji u Varešu prisustvovali su i načelnici općina Kakanj, Srebrenik i Ključ.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...