Općina Jajce dijelom projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH“

Podijeli članak:

Općina Jajce učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajedno provode EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekt uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

U ime Općine Jajce izražavam zadovoljstvo što smo prepoznati kao partneri na ovom projektu i da ćemo imati mogućnost unaprijediti pozitivne procese izgradnje povjerenje i kohezije kroz različite aktivnosti. Ovi procesi zahtijevaju uključenost svih građana i građanki, zbog čega nam je drago da će veliki broj učesnika imati priliku uključiti se u projekt kroz zajednički dijalog, povezivanje i aktivnosti u zajednici, rekao je Edin Hozan, načelenik općine Jajce.

U sklopu projekta bit će održan „Dijalog zajednice Jajce“, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije u Jajcu. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

„Dijalog zajednice Jajce“ održat će se 15.2.2023. godine, srijeda, u prostorijama JU „Dom kulture Jajce“, s početkom u 12:00 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE.

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...