Cvijanović je zatražila da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za BiH, odnosno odluka Vijeća sigurnosti o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmidta na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

– UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Vijeća za implementaciju mira – jedinog relevatnog tijela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH – navodi se u Guterresovom odgovoru.

– Ako je to zaista odgovor, budući da sam ga vidjela samo u medijima, to bi bila samo potvrda da je UN instrumentalizovan. Tu su, nažalost, ponovljene riječi predstavnika jedne članice Vijeća sigurnosti, koje taj predstavnik plasira u razgovorima sa predstavnicima drugih država kad ih ubjeđuje da treba sankcionisati RS. Čak moram priznati da mi djeluje da je ovaj odgovor pisao neko drugi, a da je Guterres samo doveden u poziciju da ga potpiše – rekal je Cvijanović.

Zlatko Lagumdžija, stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama, kazao je da je odgovor generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Guterresa u vezi sa legitimitetom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta “bio očekivan”. Poručio je onima “kojima se ne sviđa odgovor” da nisu ni trebali ići po mišljenje.

Lagumdžija je govorio o tome kako je bio uključen u prepisku Guterresa i člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, koja je pismo uputila dok je bila predsjedavajuća. Rekao je da ga je 11. jula u kancelariji sačekao dopis tada predsjedavajuće Željke Cvijanović u kojem se traži da pošalje zahtjev generalnom sekretaru UN-a Guterresu da se očituje o pravnim aspektima Schmidtovog imenovanja.

– Nije problem u pismu, ali je ono stiglo mimo zakonom propisane procedure. Taman sam htio sugerisati Kabinetu Cvijanović da nam pošalju pismo na zakonom propisan način, vidio sam da je to pismo iz Kabineta Cvijanović već otišlo generalnom sekretaru – rekao je on dodajući da su 19. jula dobili pismo u Misiji od generalnog sekretara UN-a koji je dao odgovor za gospođu Cvijanović.

– I održao je jednu malu lekciju svima nama na kulturan način: molim vas proslijeđujemo pismo preko Misije, jer mi sa vama komuniciramo i vi predstavljate zemlju

O tome da Cvijanović sumnja da je Guterres pisao odgovor, odnosno da ga je neko drugi pisao, a on natjeran da ga potpiše Lagumdžija je rekao:

– Ne znam na šta Cvijanović sumnja – da Guterres nije sposoban ovo sam napisati ili da neko s njim manipuliše? Nisam ni očekivao da Guterres nešto drugo napiše.

Potom je Cvijanović održala press konferenciju. Govoreći o pismu koje je slala Guterresu u vezi sa imenovanjem visokog predstavnika, te odgovoru koji je dobila, rekla je da je došlo do “diplomatske hajdučije u režiji bošnjačkih kadrova”.

– Iako se ovo pismo u raznim varijantama vrti u medijima, ja to pismo nisam dobila u kabinet jer Ministarstvo vanjskih poslova BiH opsturiše kako moje pismo koje sam uputila generalnom sekretaru, tako stavljaju i neku vrstu embarga na pismo koje je on uputio meni – rekla je Cvijanović.

Tvrdi da su joj saradnici prenijeli kako se “Zlatko Lagumdžija slatko nasmijao na njeno pismo”, a onda dodala da se i ona nasmijala kada je vidjela koje su sve članove zakona prekršili u diplomatskoj misiji BiH u New Yorku kada je u pitanju konkretna situacija sa pismom.

– Imam ozbiljnu sumnju da su oni učestvovali u falsifikovanju dokumenta koji je poslao generalni sekretar meni. Ovo su ozbiljna krivična djela, da ne kažem da je u pitanju politička manipulacija što je samo jedna dimenzija… Pribjeglo se falsifikovanju pisma visokog funkcionera – kazala je ona između ostalog.

MVP je, podsjećamo, dostavio odgovor Guterresa u pisarnicu Predsjedništva BiH u skladu sa protokolom.

A onda je krenula opća mobilizacija. Svi su igrači Milorada Dodika dobili zadaće ko će šta izjavljivati.

Tako je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao da ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković i šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija treba da budu “predmet krivične istrage zbog kršenja zakona i zloupotrebe položaja”.

Nešić je rekao “da žali što je na čelu MVP-a čovjek koji je bio nada da se može raditi bolje u interesu svih u BiH, ali da se vrlo brzo pokazao da je vjerni đak Bisere Turković”.

Optužio je Turković, “da je kao ministrica vanjskih poslova otvarala poštu srpskog člana Predsjedništva, dok je Konaković otišao i korak dalje i falsifikuje, a prethodno je odbio da proslijedi pismo srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović”.

O “falsifikovanom pismu” govorio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac.

– Institucije RS-a traže od nadležnih organa da hitno ispitaju ko je falsifikovao pismo generalnog sekretara UN-a i kao takvo pustio u medije prije nego što je dospjelo na adresu Cvijanović. Nikada ne bi isključio u ovakvim odnosima sarajevski utjecaj, jer oni imaju pojačanu potrebu da kreiraju neka rješenja koja ne odgovaraju činjeničnim stanjima – poručio je Košarac, dodajući “da odluke o imenovanju visokog predstavnika naprosto nema i ne postoji”.

Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić istakla je “da BiH ima budućnost samo kao dejtonska, a turista Christian Schmidt može imati šansu u BiH samo sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a koju, definitivno, nema, što potvrđuje i originalno pismo generalnog sekretara UN Guterresa na engleskom jeziku”.

Prema njenim riječima, pomisliti “da falsifikovani prijevod pisma generalnog sekretara UN Guterresa može proći kod srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i srpskog naroda imperativ je nekompetentnosti nalogodavca pogrešnog prijevoda za bilo šta”.

Delegat u Domu naroda BiH Snježana Novaković Bursać istakla je “da će predstavnici srpskog naroda i Republike Srpske insistirati na pravosudnim epilogu u vezi sa falsifikovanjem odgovora generalnog sekretara UN Antonija Guterresa”.

Rekla je i “da postupanja MVP-a, Misije BiH pri UN-u i slučaja falsifikovanja prijevoda pisma generalnog sekretara UN-a i (ne)prosljeđivanja srpskom članu Predsjedništva predstavlja koncentrat neustavnog, nelegalnog i na laži i manipulacijama zasnovanog djelovanja nekih institucija koje su se vremenom pretvorile u ekspoziture provođenja centralističke i fundamentalističke politike”.

Šef kabineta Željke Cvijanović, Dušan Petrović izjavio je Srni “da traže od nadležnih organa da hitno ispitaju ko je falsifikovao Guterresovo pismo i kao takvo pustio u medije prije nego što je dospjelo na adresu Cvijanović, kojoj je namijenjeno”.

Oglasio se i Milorad Dodik, predsjednik RS-a. Dodiku, “generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres nije nadležan da tumači Dejtonski sporazum, ali je svojim odgovorom potvrdio da Christian Schmidt nije imenovan za visokog predstavnika”.

Dodik je za RTRS kazao kako “Guterres ignoriše činjenice”.

– Guteres ne može da tumači Dejtonski sporazum, on nije nadležan. Mi smo samo pitali da kaže je li Schmidt imenovan ili nije. I Schmidt nije imenovan. Vidi se da postoji opasna propaganda protiv Republike Srpske, ali to ne znači da mi nismo u pravu – naveo je Dodik.