OO SDA Jajce: Čestitka povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

U deklaraciji ZAVNOBIH-a, donesenoj 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu, rečeno je da tri naroda u BiH prvi put u historiji ujedinjeni u Narodno-oslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli da izgrađuju svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova.

Prvi put u historiji oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto riješeni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju.

Ideali za koje su se zalagali naši preci, ne smiju i neće biti zaboravljeni. SDA će nastaviti zalagati se za ravnopravnost, slobodu, mir i blagostanje svojim djelovanjem i radom kroz sve nivoe vlasti, baš kao i mi, ovdje u Jajcu.

Više ravnopravnosti će biti kada se u praksi bude vidjela poruka rhm. Alije Izetbegoviće koji je rekao: “Sačuvali smo Bosnu i Hercegovinu, neka Srbi budu Srbi, Hrvati Hrvati, Bošnjaci Bošnjaci, ali neka najviše budu Bosanci i Hercegovci.“ Samo ljubavlju prema ovoj zemlji, prihvatanju njene prošlosti i realnom gledanju na njenu sadašnjost i budućnost ostvarit će se ideali ZAVNOBIH-a.

Svima onima koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju svojom domovinom želimo da u njoj ostvare punu ravnopravnost, slobodu, mir i blagostanje.

SRETAN 25. NOVEMBAR – DAN DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE, stoji u dopisu SDA Jajce.