Omladinski kamp u Jajcu: Suze na rastanku govorile su više od riječi

Podijeli članak:

Početkom mjeseca tačnije od 1. do 4. septembra ’22. imali smo čast organizirati još jedan kamp gdje su se povezali mladi Federacije BiH i Republike Srpske.

Kroz edukativno-kreativne I sportske radionice mladi Jajca, Mrkonjić GradaiI Donjeg Vakufa imali su priliku družiti se, rušiti predrasude, spoznati sve ono što nas povezuje i čini jačima, te da je raznolikost u kojoj živimo upravo prednost života, a ne problem kako neke politike žele predstaviti novim naraštajima.

Ovoga puta kamp je bio smješten u bungalovima autokampa “Plivsko jezero” gdje su imali prostor za ručavanje, zajedničko okupljanje i druženje, te sportske terene na kojima su imali turnire  koje su osmišljavali treneri Jajca, Mrkonjić Grada i Donjeg Vakufa, a kreativne aktivnosti sa grupom preuzeo je COD tim Samir Agić i Samir Beharić.

U edukativno-kreativnom dijelu učesnici su posebno uživali. Interesantne radionice za grupe koje su se održale u prostorijama Doma kulture osmislile su profesorice Amela Kavazbašić i Josipa Bogić, dok je dio radionica koje su vodile profesorice Josipa Kulenović I Elma Lužić Majdanac održane u prostorijama kampa. Ovom prilikom djeca su razgovarala i o prednostima i manama društvenih mreža, zamki koje se na njima kriju te važnosti medijske pismenosti te provjeravanju medijskog sadržaja koji nam se servira.

Prema riječima učesnika kampa posebno su uživali u druženju sa Nikolasom Rimcem, jedan od učesnika borbe protiv segregacije srednjih škola. Ovom prilikom Nikolas je pričao o važnosti zajedničkog življenja, vrijednosti slobode i slobodnog izražavanja, o važnosti promišljanja “izvan kutije” I borbe protiv stereotipa koje nam društvo nameće. Također Nikolas je pričao i o svom iskustvu iz srednje škole kada je rame uz rame sa svojim prijateljima hrabro stao u odbranu zajedničkog školovanja za sve mlade Jajca.

Pored radionica učesnici kampa uživali su i obilasaku grada kroz igru, vožnji brodicama plivskim jezerom, te u slasnnim zalogajima Kinder palačinki koje je samo za njih pekao Haris Zjajo.

Potoci suza zbog međusobnog rastanka na kraju kampa same su govorile o uspješnosti realizacije projekta, sklopljenim prijateljstvima i nekim novim ljubavima.

Naša snaga i budućnost upravo je u ovim mladim, neiskvarenim, pametnim ljudima. Borimo se za njih I ne dozvolimo da zbog naše letargičnosti i nezainteresiranosti, svoje bolje sutra moraju tražiti van granica BiH, jer usamljena i pusta neće vrijediti nikome.

Kamp je podržala Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.

(COD Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...