Oko 4.000 kubika smeća stiglo na branu HE Višegrad

U Drinskom jezeru na samom ulazu u Višegrad zastrašujući prizor plutajućeg otpada. Hiljade kubika otpada stiglo je Limom iz Crne Gore, te pritokama Drine iz gradova Gornjodrinske regije.

[embedded content]

Nakon što je nivo vode porastao, prethodnih dana došlo je do pucanja jedne od lančanica iznad Hidroelektrane Višegrad

Prijeti opasnost da se u jezeru nađe još kubika otpada, jer je vrijeme padavina i bujanja voda, što predstavlja veliku opasnost,.

Na ovakve situacije godinama upozoravaju, ne samo odgovorni u preduzeću Hidroelektrana Višegrad već i ljubitelji prirode, svjesni da je jedna od najljepših rijeka Evrope ugrožena nemarom onih koji bacaju otpad, ali i zbog činjenice da vlasti ne čine ništa da se ovaj problem konačno rješi.

Ovo je višedecenijski problem našeg preduzeća. Kao posljednja karika u lancu ostaje nam da se sami borimo sa ovom problematikom. Naša predviđanja ali i saznanja nisu optimistična.U gornjem dijelu toka rijeke Drine, ali i njenih pritoka, stanje nije nimalo dobro. Po našim procjenama radi se o desetinama hiljada kubika otpada za koje ne znamo kako ćemo se sami sa svim tim izboriti – kaže Nedeljko Perišić, direktor HE na Drini.

BHRT