Ograničenja marži u sjeni novih poskupljenja

Podijeli članak:

Vlade u oba bh. entiteta poduzele su mjere ograničenja marži ili cijena na određene proizvode kako bi, tvrde, ublažili posljedice inflacije za stanovništvo. Kakvi su efekti tih mjera, šta kažu građani i kakvi su rezultati inspekcijskih službi na terenu? Poštuju li trgovci mjere?

Cijene na određnim artiklima kao jeftinijim, su istaknuti u marketu koji je ekipi BHRT-a dozvolio snimanje. Za građane, nedovoljno.

Iz Udruženja potrošača skreću pažnju da su poskupljenja drugih proizvoda zasjenila niže cijene proizvoda kojima je marža ograničena.

MURISA MARIĆ, Udruženje potrošača “DON”

“Neki efekti nisu baš onakvi kakve su građani očekivali zato što je, bez obzira na ova ograničenja, sve one druge namirnice koje poskupe, nekako se sve to izbalansira da građani u suštini ne osjete da je došlo do nekog drastičnog smanjenja bilo čega ili da su nešto jeftinije kupovali”.

Ekonomisti smatraju da je ograničavanje marže dalo efekt, za najsiromašnije kojima dobro dođe bilo kakvo olakšanje. Ipak, kaže profesor Šain, potrebno je dugoročno rješenje.

ŽELJKO ŠAIN, ekonomista

“Efekata je bilo, ali nisu dovoljni. Obje vlade ili bez obzira ko donosi odluke, trebali bi praviti dugoročnije mjere koje će biti učinkovitije nego ove koje su trenutno. To je kap vode u moru za poboljšanje standarda ljudi i institucija koje se time bave”.

SAŠA GRABOVAC, ekonomista

“Neki su primijetili da su možda neki drugi artikli malo više porasli u odnosu na one koji su službeno stavljeni kao dio ove akcije”.

U Inspektoratu Republike Srpske kažu da je, iako nije riječ o zakonskoj obavezi, veliki broj trgovaca pokazao razumijevanje i značaj kampanje “Društveno odgovorno”.

Inspekcija u Federaciji BiH također je kontrolisala mjere.

FEDERALNA UPRAVA INSPEKCIJE

“Federalni tržišni inspektorat je u oktobru 2023. godine izvršio 91 inspekcijski nadzor u okviru kojeg je utvrđeno 27 nepravilnosti, što podrazumijeva izdavanje 46 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 27.750,00KM”.

U marketu koji je ekipa BHRT-a posjetila na policama su istaknuti proizvodi sa nižom cijenom poput određenih vrsta brašna, šećera, ulja, soli, tjestenine, mliječnih proizvoda, te deterdženata za veš i suđe.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Lakše je poslovati u Kolumbiji, nego u BiH, kažu svjetski parametri. Bosna i Hercegovina...

U kalesijskom naselju Jajići danas su općinski načelnik Sead Džafić, ministar poljoprivrede, šumarstva i...

Rast cijena nekretnina u Bosni i Hercegovini doveo je do inicijative o uvođenju većeg...

Osim plaća od Nove godine trebale bi rasti i penzije. Riječ je o redovnom...

Pripadnici njemačke Savezne policije u civilu juče su uhvatili na djelu tri državljanke Bosne...

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina...