Oduzeti duvan i cigarete preko 45 hiljada KM vrijednosti

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH u nekoliko akcija na području Živinica i Tuzle oduzeli su određenu količinu duvana i cigareta koji nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, tržišne vrijednosti procijenjene na 45.110 KM.

Na osnovu operativnih saznanja službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Tuzla sproveli su operativnu akciju “Bunker”, saopšteno je iz UIO.

Nakon što su uočena dva putnička motorna vozila na području Živinica u kojima je pronađena određena količina sitno rezanog duvana bez zakonom propisane dokumentacije, izvršene su dalje provjere na osnovu instrukcija tužioca Tužilaštva BiH i sudije za prethodni postupak.

Osim putničkih motornih vozila, izvršen je i pretres porodične kuće i pomoćnih prostorija u vlasništva lica čiji su inicijali H.M. te u posebno napravljenom skrovištu u garaži porodične kuće pronađena određena količina akcizne robe koja nije bila obilježena akciznim markicama UIO.

Ukupna količina privremeno oduzetog sitno rezanog duvana iznosi 130,7 kilograma.

U operativnim aktivnostima na području grada Tuzle ovlašteni službenici UIO su kod tri lica pronašli i privremeno oduzeli 103,4 kilograma sitno rezanog duvana i 966 paklica cigareta.

Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO.

Protiv lica kod kojih je pronađena akcizna roba namijenjena crnom tržištu u BiH biće pokrenute zakonom propisane mjere i radnje.

BHRT