Održani ‘Dani Vlatka Jurića’ u Jajcu

Peti međunarodni festival folklora „Dani Vlatka Jurića” koji slavi različitost kulturne baštine svečano je otvoren izložbom fotografija i nošnji iz fundusa KUD „Jajce” koja je upriličena u holu Doma kulture Jajce.

-Festival je otvoren izložbom fotografija iz perioda 1960-1991. godine na kojima se moglo vidjeti sva ljepota druženja i prijateljstva. Osim toga organizirali smo još jednu izložbu Jajački koreograf- omaž Vlatku Juriću” gdje su predstavljeni sačuvani dijelovi narodne nošnje koju je izrađivao Vlatko Jurić. U sklopu festivala imali smo i Dane narodnog stvaralaštva, gdje smo prezentovali tehnike veza ,zlatoveza i tkanja, zainteresiranim građanima i turistima, navode iz KUD Jajce, kojeg predvodi Marina Hadžiavdić.

U Danu otvorenih vrata u sklopu festivala upriličeno je druženje s građanima i turistima koji su toga dana posjetili njihove prostorije gdje su ih upoznali s radom i planovima. Također, održano je i druženje prijatelja i bivših članova dva KUD-a, Elektrobosne i 29.novembra, gdje su prisjetili zajedničkih druženja, putovanja, dragih ljudi…

Na programu zadnjeg dana Festivala upriličeno je „Veče izvorne pjesme i folklora”, a nakon predstavljanja uslijedila je dodjela nagrada, a nagrađeni su najbolje grupe i pojedinci te najbolji plesni par kao i nošnja.

-Veče folklora i izvorne pjesme, uz pjesmu i igru slavili smo različitost kulturne baštine, na jednom mjestu vidjele su se specifične nošnje, pjesme i igre učesnika
I na kraju dodijeljene su nagrade za najbolje. Hvala svima koji su na bilo koji način podržali naš rad, i organizaciju ovog značajnog festivala. Mi nastavljamo da se bavimo ovom prelijepom umjetnošću koja čuva i njeguje duh i tradiciju našeg Jajca, ali i Bosne i Hercegovine, kazali su iz KUD Jajce.

Čuvar jajačke tradicije

Vlatko Jurić je bio jedan od tri najbolja koreografa u bivšoj Jugoslaviji. Završio je školu folklora u Puli 1968. godine, koju je pohađao 9 godina. Sa svojim stečenim znanjem napravio 14 koreografija u kojima je koristio i predmete koje je skupljao na terenu.

Nikada nije htio da radi u jednonacionalnom folkloru jer su za njega svi ljudi bili isti i jer je za njega tradicija svih ovdašnjih naroda bila blago koje je trebalo čuvati. Nadao se da će jednog dana zaigrati zajedničko kolo i uvijek je govorio: „Kultura naroda je kultura koja živi u narodu i nije narod koji nema svoje kulture“.

 

(Jajce Online)