Održani ‘Dani cirkularne ekonomije’ u Jajcu

Podijeli članak:

Po prvi put u gradu Jajcu održani su “Dani cirkularne ekonomije”, originalnog naziva “Circular economy week” u organizaciji Centra za obrazovanje i druženje Jajce, a uz podršku organizacije Balkan Forum u okviru partnerske regionalne “LogEx” grupe.

U vrijeme kada većina zapadno-euproskih zemalja ‘živi’ cirkularnu ekonomiju čineći sve na očuvanju prirode i prirodnih resursa u što spada i razvrstavanje otpada njegovo recikliranje i ponovna namjena, Bosna i Hercegovina na žalost još nije ni na početku ovog procesa.

Na podizanje svijesti i važnosti cirkularne ekonomije, Jajčanima je ukazano okruglim stolom koji se održao u okviru Dana cirkularne ekonomije uz moderaciju sarajevske organizacije CENER21. Pored samih pojmova cirkularne ekonomije sa predstavnicima Javnih ustanova kao i privatnim sektorom razgovaralo se o problematici sa kojom se svakodnevno surećemo kada je u pitanju otpad, načinima uticaja na građane da razmišljaju u smijeru razdvajanja otpada, te problematici njegovog odvoza na za to namjenjena mjesta.

Ovo je bio tek jedan mali korak ka nadamo se konkretnim koracima da grad Jajce, pa i cijela Bosna i Hercegovina krene razmišljati u smjeru očuvanja prirode i cirkularne ekonomije.

Zanimljiviji i ljepši dio uslijedio je u radu sa osnovnim školama Berte Kučere i 13.rujna. Edukativno-kreativne radionice sa djecom trajale su dva dana u okviru kojih su se djeca upoznala sa osnovnim pojmovima cirkularne ekonomije, gledali kratke tematske edukativne filmove nakon čega su se dali u izradu novih i korisnih predmeta od materijala za reciklažu.

Svjesni štetnosti koju otpad čini našoj prirodi i okolici, djeca su s mentorima uklonili otpatke iz školskog dvorišta i ovom primjereno ga razvrstali.

Kako bi učinili korak više, pomoću svojih moderatora djeca su starom ormariću dali potpuno novu namjenu. Zahvaljujući njihovim vrijednim ručicama, djeca su od ormarića napravili kantu za razvrstavanje otpadnih materijala plastike i papira, a nova kanta smještena je školu kako bi se djeca svakodnevno učila važnosti razdvajanja otpada.

Ponosni na svoj rad djeca su u školskom dvorištu napisali poruku koju su uputili svim svojim vršnjacima: Be cool reycle in school!

Kraj dvodnevnog druženja u školi obilježili smo dodijelom zahvalnica osnovnim školama 13.rujan i Berta Kučera, te odvozom plastične ambalaže na recikliranje koju su djeca prikupila tokom proteklih dana.

Izuzetno smo ponosni na sve učesnike u projektu, njihovu zainteresovanost za temu i angažman. Ovo je bio jedan mali korak u cilju uvođenja cirkularne ekonomije u našu svakodnevnicu. Ipak najvažnije od svega jeste da su poruku važnosti očuvanja prirode i cirkularne ekonomije usvojili upravo oni najmlađi, jer na njima svijet ostaje.

(COD Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

FIAN International, međunarodna nevladina organizacija sa sjedištem u Ženevi u saradnji sa Udruženjem Aarhus...

Svečanom ceremonijom otvorena je sportsko-rekreativna zona u kompleksu kasarne Oružanih snaga BiH u Travniku.

Norveški teniser Kasper Rud plasirao se u finale Rolan Garosa, drugu godinu zaredom i...

Državljanin BiH (45) na privremenom radu u Austriji stradao je jutros u nesreći koja...

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...