Održane edukativne radionice o rodno zasnovanom nasilju za brčanske srednjoškolce

Podijeli članak:

U okviru projekta “Prevencija i osnaživanje protiv rodno zasnovanog nasilja u intimnim vezama mladih” koji realizuje brčansko udruženje Gender, u toku su radionice koje se provode u brčanskim srednjim školama.

Projekat “Prevencija i osnaživanje protiv rodno zasnovanog nasilja u intimnim vezama mladih” namijenjen je mladima srednjoškolskog uzrasta s ciljem ohrabrenja da pričaju o svojim problemima u vezama kako bi mogli spriječiti neželjene posljedice kao što je verbalno ili fizičko nasilje.

Tatjana Ristić, predsjednica udruženja Gender Brčko rekla je da je tema veoma bitna i da je dobila veliku podršku od rukovodstava srednjih škola i da postoji ogromna spremnost mladih da pričaju o toj temi.

– Obuhvatili smo tri srednje škole u kojima će se odvijati radionice a to su Poljoprivredna i medicinska, Ekonomska škola Brčko i Gimnazija Vaso Pelagić. Razlog zašto se predavanja neće održati u Tehničkoj jeste taj što Proni centar za omladinski razvoj u ovoj školi provodi slične aktivnosti. Kroz radionice želimo osvijestiti mlade i dotaknut ćemo se tema adoloscencije i seksualnosti u adoloscentskom dobu i na kraju ćemo obraditi temu rodno zasnovanog nasilja – rekla je Ristić.

Prema riječima Ristić nekontrolisano korištenje mobilnih uređaja i prekomjerno konzumiranje sadržaja sa interneta doprinosi porast rodno zasnovanog nasilja. Ona kaže da mladi još uvijek ne shvataju koje su opasnosti na internetu i upozorila ih da paze šta objavljuju na raznim društvenim mrežama jer sve može biti iskorišteno protiv autora sadržaja.

Projekat “Prevencija i osnaživanje protiv rodno zasnovanog nasilja u intimnim vezama mladih” podržala je Vlada Brčko distrikta, a do kraja ove godine bit će održano još nekoliko psiholoških radionica za učenike kao i okrugli sto, a učesnici na radionicama imat će priliku po završetku projekta da snime i radijske emisije čija će tema biti rodno zasnovano nasilje i projektne aktivnosti.

Također, bit će održana i ulična aktivnost na kojoj će građanima Distritka 24. novembra biti dijeljeni promotivni materijal povodom obilježavanja 24. novembra Svjetskog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Uskoro će biti održana i javna tribina na kojoj će prisustvovati predstavnici institucija koje se bave ovom tematikom kao i udruženja i učenici iz svih srednjih škola.

 

 

(federalna.ba/Fena)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Život ljudi je postao potpuno umrežen, usljed čega se granice online prostora i stvarnog...

U Bosni i Hercegovini djelomično vedro. Po kotlinama će biti magle ili niske oblačnosti....

Pripadnici njemačke Savezne policije sinoć su priveli državljanina Bosne i Hercegovine kod kojeg su,...

Dvije teže povrede na radu koje su prijavljene istarskoj policiji dogodile su se protekla...

Austrijska kompanija ASTA počinje s izgradnjom fabrike u Bosni i Hercegovini, tačnije u Cazinu. 

Na društvenim mrežama kruži šok snimak na kom se može primjetiti kako folker Radiša...