Održana prezentacija rezultata istraživanja “(De)populacija mladih Jajca

Podijeli članak:

U faojeu Doma kulture u četvrtak 14.jula/srpnja ’22., Centar za obrazovanje i druženje održao je prezentaciju rezultata istraživanja na temu “(De)populacija mladih Jajca 2022”.

Govoreći o ovoj aktuelnoj temi čijoj problematici svjedočimo svakim danom ovom prilikom iznijete su analize prikupljenih podataka na kojima je radio demograf prof. Mirza Emirhafizović i svoj stručni osvrt na problematiku dao doktorant univerziteta u Njemačkom gradu Bamberg, Samir Beharić koji se u svom doktorskom istraživanju upravo bavi temom “odliva mozgova” i njegovog uticaja na ekonomsku, socijalnu stabilnost i budućnost Bosne i Hercegovine.

Ovom prilikom iznijete su činjenice da se općina Jajce kao i sve druge općine na području srednjobosanskog kantona, suočava s problemom depopulacije uzrokovan prevagom negativnih nad pozitivnim komponentama ukupnog kretanja stanovništva.

U razgovoru sa mladima Jajca dobili smo razne informacije razloga napuštanja grada i portage za novim perspektivanja van granica BiH među kojima su bili nemogućnost zaposlenja u struci, visina prihoda koja nije dovoljna za odvajanje od roditeljskog doma i osnivanje porodice, nestabilna politička situacija I nesigurnost zbog tenzija vladajućih stranaka i često spominjanje rata i cjepanja Bosne I Hercegovine, samo su neki od razloga odlaska mladih.

U razgovoru s prisutnima među kojima su bili i načelnik općine Jajce Edin Hozan iznijete su činjenice da je Općina Jajce već uradila niz koraka prema mladima Jajca u vidu stipendiranja, subvencioniranja prvog stambenog zbrinjavanja, pokretanja ureda za odnose sa dijasporom, podrška mladim startapima I sl. ipak na novim i kvalitetnijim mjerama koje će omogućiti bolju klimu života i osnivanja porodica treba još raditi ukoliko želimo prevenirati još veću brojku odlaska mladih porodica.

Dokument analize demografske slike općine Jajce trenutno je na dopunama prijedloga anketiranih I prisutnih učesnika prezentacije i uskoro ćete ga imati priliku pročitati na našoj stranici.

Podršku implementiranja projekta dala je Njemačka organizacija Heinrich Boll Stiftung – ured u Sarajevu.

Ukoliko i vi imate komentar na temu možete nam pisati na mail admin@codjajce.com

 

 

 

(COD Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ko napušta brod jer nije onako kako je zacrtao?

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...