Održana “Eko regata – zajedno do čiste Plive”

Podijeli članak:

Opština  Šipovo, Jezero i Jajce bile su domaćini manifestacije “Eko regata – zajedno do čiste Plive”, u okviru koje je obavljena akcija čišćenja obala ove rijeke i uljepšavanja vodenog puta uz podršku raftera, kajakaša i drugih ljubitelja ove rijeke.

Ovaj projekat imao je cilj  i razvijanje ekološke svijesti stanovništva o potrebi očuvanja životne sredine.

Predsjednik Skupštine opštine Jezero Dragana Karaga rekla je novinarima da je regata od izuzetnog značaja za lokalnu zajednicu i da je njen cilj čista rijeka Pliva, što se i postiže ovakvim i sličnim projektima.

Načelnik opštine Šipovo Milan Kovač naglasio je da ovom akcijom žele da podstaknu građane da učestvuju u zaštiti rijeke, a načelnik Jajca Edin Hozan kaže da su Jajce, Šipovo i Jezero povezani prirodom, geografijom i potrebom da zajednički održavaju ovaj prostor.

Janko Aleksić iz Jezera, koji ima 73 godine, kaže da je odrastao uz Plivu i da je za emotivno vezan za ovu krajišku ljepoticu.

“Svaki svoj slobodni trenutak posvećujem Plivi, rijeci koja je za mene najljepša na svijetu. Očaran sam njenom ljepotom, ali i izutenim ribljim fondom, gdje najviše ima potočne pastrmke i lipljena”, dodao je Aleksić.

“Eko regata – zajedno do čiste Plive”, počela je u nedjelju, 24. jula, u Šipovu, a završava se sutra u Jajcu čišćenjem korita Plive, nedaleko od vodopada.

– Ukupan broj učesnika u sve tri etape je nešto manje od 300. Danas i jučer su, zbog radnog dana, većina učesnika bili mladi iz sve tri opštine. Ujedinjeni u zajedničkom interesu plovili su niz Plivu, radili i zabavljali se, i pokazali kako se voli svoj zavičaj. Cilj ove aktivnosti je bio unapređenje rijeke Plive kroz podizanje svijesti građana koji žive uz rijeku i aktiviranje opštinskih uprava kako bi je zaštitili od daljnjeg zagađenja. Uz to, regata je osmišljena tako da uz podršku medija bude svojevrsna promocija Plive kao turističke atrakcije koja bi uz dalje angažiranje svih nas, postala turistički proizvod. Uglavnom, ono što smo naumili, to smo i realizovali. Ovo nije kraj, uskoro nastavljamo sa novim idejama i aktivnostima, rekao je Velid Hrnjić, predsjednik PD Čusine Jajce.

Regata se organizuje u saradnji ove tri opštine, Planinarskog društva Ćusine iz Jajca i OEBS-a

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U dva dana video zapis je pregledalo preko 800 tisuća korisnika te mreže, a...

U polju, poviš džamije u rogatičkom selu Žepa, nalazi se misteriozno stablo šljive. Koja...

Sud u Gracu osudio je danas državljanina BiH (35) zbog pokušaja pljačke restorana brze...

Sve su češći nesrećni slučajevi povreda građevinskih radnika, ponekad i sa smrtnim ishodom. Prije...

Bosna i Hercegovina prepustila je svoja prirodna bogatstva koncesionarima koji ih bez kontrole eksploatišu,...

Više od pola tone kokaina, vrijednog oko 20 miliona evra, zaplijenjeno je u zajedničkoj...