Search
Close this search box.

Održana 8. kosidba u Barevu: Slavlje tradicije i zajedništva

Podijeli članak:

Jučer je u Barevu kod Jajca održana osma po redu kosidba, tradicionalni događaj koji je privukao mnoge mještane i goste iz okolnih mjesta. Ova manifestacija, osim što slavi ruralni način života, također je prilika za očuvanje običaja i povezivanje zajednice.

Program je započeo popodne, dok su se kosioci okupljali na kosačkoj livadi spremni za dan ispunjen radom, smijehom i druženjem. Uz zvuke tradicionalne pjesme i Beharine šale, kosioci su pokazali svoje vještine, dok su njihove kose blistale na suncu koje je nemilosrdno sijalo s neba, praćeno temperaturom preko 35°C.

Nakon rekreacijskog dijela i probnog košenja, svi sudionici su osjetili ponos postignutog rada, od najstarijeg Peje Bogića, koji je i ove godine bio kosibaša, do najmlađih koji su se prvi put okušali u košnji trave. Nakon napornog rada, svi su se Barani okupili na zajedničkom kosačkom ručku, gdje su uživali u domaćim specijalitetima pripremljenim od strane vrijednih domaćina. Atmosfera je bila vesela, ispunjena smijehom i pričama iz prošlih vremena koje su odjekivale pod kosačkom kolibom, stvarajući osjećaj zajedništva i pripadnosti ovom pitomom selu iznad Vrbasa.

Kosidba u Barevu nije samo tradicionalno okupljanje mještana za Ivandan, već je i prilika da se očuva kultura i tradicija te da se mlađim generacijama prenese ljubav prema selu i običajima. Posebna zahvala ide svim sudionicima, kao i vrijednim organizatorima koji su svojim trudom omogućili da ova tradicionalna Baranska kosidba i ove godine bude uspješna.

This slideshow requires JavaScript.

U nadi da će se ova lijepa tradicija nastaviti i u budućnosti, veselimo se novim susretima i druženjima na sljedećoj kosidbi u Barevu kod Jajca.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Bosna i Hercegovina bogata je rudom litijuma na čak sedam potencijalnih lokacija. Neka istraživanja...

Policijske snage Donje Austrije uhapsili su tročlanu bandu iz Srbije koja već više od...

Porez na prazne stanove tema je o kojoj se već neko vrijeme govori u...

Potražnja za nekretninama u Bosni i Hercegovini sve je veća, a tržište bilježi značajan...

Slovenija i Hrvatska su među najpoželjnijim destinacijama za rad među radnicima iz Bosne i...

Nakon što je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojen budžet institucija...