Search
Close this search box.

Održana 15. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce

Podijeli članak:

Jučer je održana 15. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Na dnevnom redu se našlo 18. tačaka, a radu Vijeća prisustvovala su 22 vijećnika. Zbog potrebne dorade sa Dnevnog reda povučene su dvije tačke i to one koje se odnose na usvajanje Prijedloga Zaključka o prihvatanju Plana zauzimanja javnih površina Općine Jajce za 2023. godinu, te prijedlog Zaključka o usvajanju Programa rada Općinskog načelnika za 2023. godinu.

Vijećnici Općinskog vijeća Jajce jednoglasno su usvojili Odluku o izmjenama Odluke o budžetu Općine Jajce za 2023. godinu kao i Odluku o izvršenju budžeta za 2023. godinu, a s ciljem obezbjeđivanja pomoći narodu Turske i Sirije zbog prirodne katastrofe zemljotresa kojim je prouzrokovan ogroman broj ljudskih žrtava kao i materijalna šteta. Služba finansija Općine Jajce rebalansom budžeta obezbijedila je iznos sredstava za realizaciju Zaključka Općinskog vijeća kojim se izdvaja 50.000 KM u svrhu pomoći narodu Turske i Sirije. Pored pomoći predviđene iz budžeta Općine, još jednom Javne ustanove, Udruženja, humanitarne organizacije, privrednici i građani Jajca pokazali su veliku empatiju, solidarnost i humanost i pomogli unesrećenom narodu Sirije i Turske.

Općinsko Vijeće Jajce jednoglasno je usvojilo prijedlog Zaključka kojim se zauzima stav po pitanju negativnog djelovanja geološkog istraživanja i eksploatacije metala na području Opštine Jezero na vodu i vodotok rijeke Plive. Zaključkom je Općinsko vijeće zauzelo jasno stajalište, da je potrebno poduzeti promptne aktivnosti s ciljem proglašenja vodotoka rijeke Plive “Parkom prirode”, što bi omogućilo potpunu zaštitu rijeke Plive od negativnih uticaja devastacije na eko sistem, floru i faunu.

Osim toga pozivaju se nadležne institucije s viših nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, da u okviru svojih nadležnosti poduzmu aktivnosti kako bi se zaštitilo vodno bogatstvo i vodotok rijeke Plive. Vijećnici su apelirali na bolju koordinativnu aktivnost između općina Jajce, Šipovo i Mrkonjić Grad, kako bi se spriječilo geološko istraživanje i eksploatacija metala, a što bi dugoročno sačuvalo rijeku Plivu od daljnjeg zagađenja i potencijalne ekološke katastrofe.

Jednoglasno je usvojena Odluka o usvajanu Platforme za mir 2023 – 2025. godine i Plana aktivnosti za implementaciju Platforme za mir 2023-2025. godine. Ovom Odlukom usvaja se Platforma za mir 2023-2025. godine, kao okvirni i deklarativni dokument, koji ističe mir kao jednu od temeljnih i najvećih vrijednosti Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana. Platforma za mir je krunski projekat USAID-ovog projekta PRO- Budućnost i rezultat je intenzivnog rada u višo od 70 lokalnih zajednica u BiH.

Većinom glasova Općinsko vijeće usvojilo je Odluku o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni metra kvadratnog korisne stambene površine u 2022. godini. Ovom Odlukom utvrđuje se prosječna konačna građevinska cijena metra kvadratnog korisne stambene površine na području Općine Jajce u 2022. godini u iznosu od 1200 KM.
Vijećnici Općinskog vijeća jednoglasno su usvojili Program rada Općinskog Vijeća za 2023 godinu, te Odluku o gašenju i izmjeni identifikacionih brojeva službi registrovanih pri Općini Jajce.

Jednoglasno Općinsko vijeće usvojilo je Zaključak o Planu djelovanja u izvanrednim situacijama izazvanim prirodnim i drugim nesrećama koji je urađen u sklopu projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID-a 19 u Bosni i Hercegovini“, podržan i finansiran od strane UNICEF-a BiH.

Općinsko vijeće Jajce, na 15. redovnoj sjednici, većinom glasova, usvojilo je Odluku o izmjeni Pravilnika o radu JU „Muzej II zasjedanja AVNOJ-a“ Jajce, Odluku o izmjeni Pravila (Statuta) JU „Muzej II zasjedanja AVNOJ-a“ Jajce, te Odluku o usvajanju Statuta JZU „Dom zdravlja“ Jajce, kao i Zaključak kojim se daje saglasnost na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta Turističkog ureda Turističke zajednice Općine Jajce.

Usvojeno je Rješenje o izmjeni Rješenja o imenovanju Komisije za procjenu predmetne vrijednosti nekretnina i tržišne vrijednosti naslijeđene ili na poklon primljene imovine broj: 01-01-6-2715/22 od 04.04.2022. godine kojim se umjesto Afana Omerinovića za člana komisije imenuje Selmir Duranović, magistar poljoprivrede.

Vijećnici su usvojili i Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta za katastarsku općinu K.O. Podmilačje broj 01-01-6-10301/22 od 29.12.2022. godine kojim se umjesto Mirze Avdića, bachelor prava, na mjesto predsjednika komisije imenuje Šljivo Mehmed, dip.iur.

Većinom glasova Vijećnici Općinskog vijeća usvojili su Rješenje o izmjeni i dopuni Rješenja o imenovanju Komisije za izlaganje na javni uvid podataka izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta za katastarsku općinu K.O. Jajce II broj: 01-01-6-733/18 od 31.01.2018. godine, kojim se umjesto Smiljke Brtan imenuje Slavko Barišić, članovi iz reda građana MZ Mile-Vrbica, na ime Slavka Matekala imenuje se Goran Ladan, članovi iz reda građana MZ Peratovci i dio Klimente i Filip Bilić , član iz reda građana MZ Ćusine.

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Prema Izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2023. godinu Bosna i Hercegovina (BiH)...

Čini se da je postalo ustaljena praksa to da se u svakom izbornom ciklusu...

U vremenu ekonomskih neizvijesnosti i rapidnih promjena na tržištu, pitanje u šta uložiti novac...

Hrvatska nogometna reprezentacija remizirala je protiv Italije u u posljednjem trećem kolu grupe B,...

Proteklog vikenda, članice Ženskog odbojkaškog kluba “Jajce-Nansen” priredile su svečanost u Gradskoj sportskoj dvorani...

Fudbaleri Hrvatske odigrali su neriješeno sa Italijom 1:1 u posljednjem kolu grupne faze Evropskog...