Održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce

Podijeli članak:

Danas je održana 12. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Na dnevnom redu se našlo 7. tačaka, a radu Vijeća prisustvovala su 23 vijećnika.

Općinsko Vijeće Jajce sa 22 glasa za i 1 protiv usvojilo je Nacrt Odluke o Budžetu/Proračunu Općine Jajce za 2023. godinu u iznosu 18.954.450 KM. Zaključkom Općinskog vijeća Nacrt Budžeta za 2023. godinu ide u javnu raspravu.

Većinom glasova Općinsko Vijeće usvojilo je zaključak kojim se odluka o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji vraća na doradu.

Jednoglasno je usvojena odluka o uslovima i načinu spaljivanja korova, suhe trave, rastinja, biljnih otpadaka i određenih specifičnih materijala na području Općine Jajce. Ovom odlukom utvrđuju se mjere i postupci zaštite od požara na otvorenom poljoprivrednom i šumskom području, trasama elektroenergetskih vodova, telekomunikacijskih vodova i trasama putnih pravaca, te na javnim površinama i okućnicama u naselju pri spaljivanju korova, suhe trave, ostataka od usjeva, suhog žbunja, rastinja i biljnih otpadaka u slučajevima kada bi propuštanje tih mjera nanijelo štetu poljoprivrednim ratarskim kulturama, nasadima, voćnjacima, šumama, nadzemnim i podzemnim elektroenergetskim, telekomunikacijskim instalacijama i uređajima, ogradama i zgradama od zapaljivog materijala i ugrozilo odvijanje putnog prometa stvaranjem dimne zavjese, te zabrana spaljivanja određenih vrsta materija. Prava, obaveze i odgovornosti utvrđene ovom Odlukom odnose se na pravna i fizička lica, vlasnike i korisnike poljoprivrednog zemljišta, pravna i fizička lica koja nisu vlasnici poljoprivrednih površina, a vrše spaljivanje korova i drugog zapaljivog materijala na otvorenom prostoru i poljoprivrednim površinama.

Vijeće je na današnjem zasjedanju sa 16 glasova za, 2 protiv i 2 suzdržana usvojilo Program vršenja usluga čišćenja snijega i leda s kolovoza i posipanje kolovoza s ciljem sprečavanja poledice na gradskim ulicama i prigradskim lokalnim putevima koje su povjerene JKP „Čistoća i zelenilo“ d.o.o. Jajce za zimsku sezonu 15.11.2022-15.3.2023. godine.

Usvojena je i odluka kojom se zadužuje Komisija za izbor u regulirana tijela Općine Jajce da objavi javni oglas za popunu predsjednika i članova Općinske izborne komisije, s obzirom na to da su predsjednik i članovi komisije imenovani 4.8.2015. godine, a mandat imenovanom predsjedniku i članovima traje 7 godina. 13 vijećnika glasalo je za usvajanje ove odluke, 5 ih je bilo suzdržanih, dok je Klub HDZ 1990 tražio da se izuzme iz glasanja navedne Odluke.

Jednoglasno je usvojena Odluka o razrješenju dužnosti Dragice Lukić koja je podnijela ostavku s mjesta predsjednika Komisije za izbor i imenovanje. Vijećnici su jednoglasno za novog predsjednika Komisije za izbor i imenovanje imenovali Mladena Ladana.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U realnom svijetu stvarno ekonomsko tržište zahtijeva raznovrsnu radnu snagu, piše Večernji list BiH.

Anel Ahmedhodžić rođen je prije 24 godine u Malmeu, a odrastao je u gradskoj...

Na društvenim mrežama korisnici su podijelili snimak odmjeravanja snaga u potezanju konpoca između vojnika...

U kina u BiH 8. juna stiže finski ratni akcioni spektakl smješten u vrijeme...

Samo četiri sata nakon što ste pojeli orahe ili popili orahovo ulje, poboljšali su...

Kada tražimo smještaj na putovanju, bazen će često biti razlog koji će nekom mjestu...