Održan sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, Gordana Tadić predsjedavala je sastankom Udarne grupe za borbu protiv terorizma i spriječavanje opasnosti od terorizma, koji je održan u Tužilaštvu BiH.

Na sastanku je glavna tužiteljica Gordana Tadić prezentirala rad i rezultate Udarne grupe, a rukovoditelac Odsjeka za terorizam Ćazim Hasanspahić, rad Tužlaštva BiH u oblasti borbe protiv terorizma.

Glavne teme sastanka odnosile su se na razmatranje trenutnog stanja i nastavak saradnje tužilaštava, policijskih, bezbjedonosnih i agencija za provođenje zakona, u borbi protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, sa posebnim osvrtom na pitanja spriječavanja finansiranja terorizma.

Na sastanku je učestvovalo više od 20 dužnosnika tužlačkih, policijskih, bezbjedonosnih i agencija za provedbu zakona sa razine države Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, koji su prezentirali aktivnosti i rezultate institucija iz kojih dolaze u oblasti borbe protiv terorizma. 

Istaknut je značaj razmjene informacija na nivou Operativne grupe za borbu protiv terorizma, kao i da bi trebalo nastaviti i ubrzati rad Radne grupe za izradu Strategije borbe protiv teroizma za naredni period, te intenzivirati rad na predmetima finansiranja terorističkih aktivnosti uz iznalaženje adekvatnih mehanizama za rad na spriječavanju finansiranja terorizma i pranja novca. Osim toga, razgovarano je i o nastavku započetkih procesa deradikalizacije i resocijalizacije povratnika sa stranih ratišta, u čemu je potreban i angažman ostalih segmenata društva koji mogu dati doprinos u ovoj oblasti.

Zaključeno je da je potrebno nastaviti procese edukacije iz oblasti borbe protiv terorizma u svim institucijama koje su nadležne za aktivnosti u ovoj oblasti u Bosni i Hercegovini, kao i razmjenu iskustava putem Regionalne grupe za borbu protiv terorizma.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici međunarodnih organizacija, koje pomažu u radu u borbi protiv terorizma, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)

Agencije