Search
Close this search box.

Održan sastanak sa jajačkim poljoprivrednicima

Podijeli članak:

O poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Jajce i trenutnom stanju u kojem se nalaze poljoprivredni proizvođači danas su u Jajcu s proizvođačima mlijeka i mesa razgovarali načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanskog kantona Amir Bulut i pomoćnik općinskog načelnika za privredu Senad Dizdar.

Iako Općina Jajce, u odnosu na ostale općine u kantonu, izdvaja gotovo najviše sredstava za poticaje u poljoprivredi i nastoji kroz različite projekte potaći i mlade da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, svakodnevna poskupljenja stočne hrane, vještačkih gnojiva i goriva dodatno otežavaju proizvodnju.

U 2021. godini Općina Jajce izdvojila je 500.000 KM za poticaje u poljoprivredi i pokrenula niz projekata u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, a najviše sredstava izdvoji se za poticaje u mljekarstvu i investicije u poljoprivredi. Općina Jajce godišnje premira oko 2 miliona litara mlijeka izdvajajući 200.000 KM čime podrži 250 korisnika s preko 2.500 grla.

Uz mljekarstvo, značajna sredstva izdvajaju se za poticaje u oblasti ovčarstva i kozarstva, pčelarstva, peradarstva, plasteničke proizvodnje, proizvodnje na otvorenom, ratarstva, svinjogojstva i tova junadi. Za poticaje investicijama u poljoprivredi Općina je u 2021. godini usmjerila 104.366 KM.

Općina Jajce spremna je uložiti i dodatna sredstva u poljoprivredu, jer je danas proizvodnja hrane veoma važna i naš primarni cilj je da pomognemo našim proizvođačima u svakom pogledu, istakao je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Iako zadovoljni dosadašnjim odnosom Općine Jajce i visinom općinskih poticaja, poljoprivrednici su ukazali na problem visine otkupne cijene mlijeka koja se godinama nije mijenjala, te zatražili sastanak s otkupljivačima mlijeka kako bi se razgovaralo o mogućem povećanju cijene otkupa mlijeka čime bi se sačuvala ova proizvodnja.

Također, upućena je i inicijativa prema višim nivoima vlasti, od kantonalne do federalne Vlade i nadležnih ministarstva, da ozbiljno shvate stanje u proizvodnji hrane i pruže podršku poljoprivrednicima kakvu zaslužuju.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...

Deficit javnih finansija u eurozoni iznosio je 516,3 milijarde eura ili 3,6 posto bruto...