Održan sastanak sa jajačkim poljoprivrednicima

Podijeli članak:

O poljoprivrednoj proizvodnji na području općine Jajce i trenutnom stanju u kojem se nalaze poljoprivredni proizvođači danas su u Jajcu s proizvođačima mlijeka i mesa razgovarali načelnik općine Jajce Edin Hozan, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mlijeka i mesa Srednjobosanskog kantona Amir Bulut i pomoćnik općinskog načelnika za privredu Senad Dizdar.

Iako Općina Jajce, u odnosu na ostale općine u kantonu, izdvaja gotovo najviše sredstava za poticaje u poljoprivredi i nastoji kroz različite projekte potaći i mlade da ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, svakodnevna poskupljenja stočne hrane, vještačkih gnojiva i goriva dodatno otežavaju proizvodnju.

U 2021. godini Općina Jajce izdvojila je 500.000 KM za poticaje u poljoprivredi i pokrenula niz projekata u cilju zaštite poljoprivredne proizvodnje, a najviše sredstava izdvoji se za poticaje u mljekarstvu i investicije u poljoprivredi. Općina Jajce godišnje premira oko 2 miliona litara mlijeka izdvajajući 200.000 KM čime podrži 250 korisnika s preko 2.500 grla.

Uz mljekarstvo, značajna sredstva izdvajaju se za poticaje u oblasti ovčarstva i kozarstva, pčelarstva, peradarstva, plasteničke proizvodnje, proizvodnje na otvorenom, ratarstva, svinjogojstva i tova junadi. Za poticaje investicijama u poljoprivredi Općina je u 2021. godini usmjerila 104.366 KM.

Općina Jajce spremna je uložiti i dodatna sredstva u poljoprivredu, jer je danas proizvodnja hrane veoma važna i naš primarni cilj je da pomognemo našim proizvođačima u svakom pogledu, istakao je načelnik općine Jajce Edin Hozan.

Iako zadovoljni dosadašnjim odnosom Općine Jajce i visinom općinskih poticaja, poljoprivrednici su ukazali na problem visine otkupne cijene mlijeka koja se godinama nije mijenjala, te zatražili sastanak s otkupljivačima mlijeka kako bi se razgovaralo o mogućem povećanju cijene otkupa mlijeka čime bi se sačuvala ova proizvodnja.

Također, upućena je i inicijativa prema višim nivoima vlasti, od kantonalne do federalne Vlade i nadležnih ministarstva, da ozbiljno shvate stanje u proizvodnji hrane i pruže podršku poljoprivrednicima kakvu zaslužuju.

 

 

(Općina Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...