Održan okrugli stol na temu ‘Ulica šehida i Cvijet Srebrenice u Jajcu’

Podijeli članak:

Nakon što su inicijative za imenovanje Ulice šehida Jajca i za izgradnju Cvijeta Srebrenice u Jajcu već nekoliko godina bez konkretnog odgovora nadležnih i bez realizacije, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Jajce je organizivala Okrugli sto na temu “Ulica šehida i Cvijet Srebrenice u Jajcu” da na ovu temu da glas javnosti.

Uvodničari okruglog stola, Sedin Joldić i Begija Smajić istakli su da oni kao djeca šehida nemaju pravo da šute o šehidima, jer ko je drugi pozvaniji ako oni kao djeca šehida ne govore i ne podsjećaju.

Gošća iz Srebrenice, Begija Smajić je dodala i da briga o šehidima i žrtvama genocida mora biti svakodnevna obaveza svakog pojedinca, institucija, zakonodavne i izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini i da se i pored svakog spomen obilježja žrtvama stradanja treba postavljati i Cvijet Srebrenice kao univerzalni simbol genocidnog stradanja bošnjačkog naroda jer su zadnja stradanja Bošnjaka i agresija na Bosnu i Hercegovinu između ostalog rezultat zanemarene memorijalizacije ranijih stradanja Bošnjaka.

Uvodničar Zehrudin Hadžić spomenuo je da su čast, dostojanstvo i ponos bili principi koje naši stari nisu dali ni za šta, a sadašnje generacije ih olako shvataju ili čak jeftino prodaju. Hadžić je predstavio dokumente inicijativa upućenih Općini Jajce od 2019. godine, a predstavio je i projekte Medžlisa Jajce u izgradnji i očuvanju svijesti o šehidima i njihovim porodicama (Vječna pouka, šehidska spomen obilježja, šehidska mevludi, obilazak porodica šehida, obilježavanje Dana šehida).

Istaknuta je i porazna činjenica da niti jedna institucija u Bosni i Hercegovini nema podatke o ukupnom broju šehida i poginulih boraca, branitelja ni žrtava agresije u Bosni i Hercegovini.

Nakon izlaganja uvodničara, veliki broj prisutnih građana se uključio u diskusiju ističući da je Ulica šehida potrebna Jajcu zbog njihovih porodica i svih građana i prolaznika da svaki dan kad se prođe kroz tu ulicu podsjeti na one koji su svoje živote ugradili u temelje slobode naroda Bosne i Hercegovine i da je Cvijet Srebrenice u Jajcu potreban da opominje i podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima.

Također, je spomenuto da u Jajcu od 2001. godine postoje Srebrenička ulica, Ulica Franje Ladana Pancera, kao i Ulica Muje Bačvića, što su primjeri dobre prakse, ali su i dalje manjkava bez prihvatanja i realizacije pomenutih inicijativa.

Tri su osnovna zaključka Okruglog stola Ulica šehida i Cvijet Srebrenice u Jajcu:

– Ulica šehida i Cvijet Srebrenice trebaju Jajcu i kao takvi ne bi trebali biti smetnja niti jednom građaninu Jajca,
– “teret” inicijative trebaju zajedničkim zalaganjem, delegiranjem i nastupom iznijeti općinski vijećnici, prvenstveno ujedinjeni predstavnici bošnjačkih stranaka,
– do kraja ove godine bi se o inicijativama trebale donijeti konačne odluke na Općinskom vijeću, a do 11. jula 2023. godine i realizovati.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...