Održan Okrugli sto ‘Džamija Esme sultanije’ u Jajcu

Podijeli članak:

U Domu kulture Jajce održan je Okrugli sto “Džamija Esme sultanije” kao centralni događaj manifestacije “Dani džemata i džamija” za područje Muftijstva travničkog. Okrugli sto je okupio brojne zainteresovane učesnike koji su željeli da se upoznaju sa simbolikom i značajem džamije Esme sultanije, kao i s ulogom žena vakifa u Bosni i Hercegovini.

Glavni imam MIZ Jajce, Zehrudin-ef. Hadžić, na početku je predstavio Medžlis IZ Jajce i projekat “Sultanijin vakuf – naš emanet”. Ovaj projekat ima za cilj očuvanje i unapređenje vakufske imovine, posebno džamije Esme sultanije. Prof. dr. Haris Dervišević, stručni nadzor na izradi kaligrafije džamije Esme sultanije, govorio je o simbolici kaligrafije koja krase ovo predivno vjersko zdanje.

Mensur-ef. Pašalić, izaslanik Rijaseta IZ i voditelj Odjela za džemat i imamet, upoznao je prisutne sa situacijom porušenih i obnovljenih džamija na području Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini. Također, istakao je važnost džamija i džemata za Bošnjake muslimane, naglašavajući njihovu ulogu u očuvanju vjerskog identiteta i zajedništva.

Muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović, u svom izlaganju osvrnuo se na historijske činjenice i narodne legende koje se tiču Esmi sultanije. Ova značajna ženska figura iz prošlosti ostavila je dubok trag u vjerskoj i kulturnoj baštini Bosne i Hercegovine, a muftija Adilović je istakao njen doprinos i značaj.

Na kraju Okruglog stola, došlo se do zaključka da su žene vakife u Bosni i Hercegovini oduvijek imale, imaju i imaće veliku ulogu u gradnji, održavanju i unapređivanju vakufa i vakufske imovine. Njihov doprinos je neizostavan faktor u očuvanju vjerske baštine i podršci razvoju zajednice.

Nakon Okruglog stola, muftija travnički, dr. Ahmed-ef. Adilović, i predstavnik Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini, Mensur-ef. Pašalić, posjetili su Hadadan džamiju kako bi se upoznali sa trenutnim radovima na Islamskom edukativno-kulturnom centru “Hadadan”.

Ova posjeta je bila prilika da se sagledaju napori uloženi u izgradnju i unapređenje islamskih institucija i objekata koji igraju važnu ulogu u obrazovanju i kulturnom razvoju muslimanske zajednice.

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...