Održan cjelodnevni susret ‘Srebrenica u Jajcu’

Podijeli članak:

“Srebrenica u Jajcu” je naziv cjelodnevnog boravka predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica i Međunarodnog fonda solidarnosti Emmaus u Jajcu, te prezentacija njihovog rada i djelovanja u Potočarima i okolnim mjestima.

“Srebrenica u Jajcu” je prvi sadržaj već tradicionalne manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce “Dani Bošnjaka Šipova” i tim povodom, domaćini, predstavnici MIZ Jajce su goste vodili u džamiju Šipovo gdje je domaćin susreta bio Sadik-ef. Đulabić.

Nakon posjete džematu Šipovo, gosti su imali priliku posjetiti i spomen obilježje stradalih u džematu Jezero, te na mostu u Jezeru proučiti fatihu žrtvama zločina u Jezeru i okolini.

Turistički obilazak Velikog i Malog Plivskog jezera i igraonice “Emina” i džamije na Volijaku, upotpunio je vrijeme do službene promocije rada Memorijalnog centra Srebrenica i MFS Emmaus, te knjige “Od Srebrenice do svjetla na kraju tunela” autora Azira Osmanovića, ujedno i kustosa Memorijalnog centra Srebrenica.

Promociji u Velikoj sali Općine Jajce prisustvovao je veliki broj građana koji su svojim dolaskom iskazali dobrodošlicu, gostoljubivost i podršku ljudima, pravim herojima sadašnjice jer Lejla, Zerina, Ahmo i Azir žive i/ili rade u mjestu počinjenih genocida nad Bošnjacima, i svakim novim radnim danom proživljavaju slike ličnog i stradanja svoga naroda i svojim djelovanjem podržavaju i pomažu jedni druge i svoje sugrađane, a pravu istinu stradanja čine dostupnom svim ljudima i cijelom svijetu

Prisutni su imali priliku da na svojstven i emotivan način dožive svaku riječ i djelo, koje ovi heroji čine u svojoj Srebrenici ali i šire, šaljući poruke snage i bolje budućnosti cijelome svijetu.

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...

Penzionerka iz Minhena (79) nedavno je doživjela neobičnu avanturu nakon svog odmora u turskoj...