Search
Close this search box.

Odmarate li u Hrvatskoj? Ovo je 5 najmanje naseljenih otoka za godišnji iz snova

Podijeli članak:

edno od najvećih hrvatskih blaga upravo su otoci koji se uspoređuju s niskom mediteranskih bisera, a ogrlica koja krasi hrvatsku obalu broji ih više od 1.200. Mala zemlja s hiljadu otoka nabrojila je ukupno 1.244 otoka, otočića i hridi, koji čine 5,8 posto ukupne površine Hrvatske.

Bez otoka hrvatsko teritorijalno more bilo bi za dvije trećine manje – čak 69,5 posto hrvatske obale otpada na otoke. Kad je riječ o rekorderima, najveći je otok Cres (405,7 km2), najviši je Brač (Vidova gora 778), najrazvedeniji je Pag, najduži otok je Hvar, a najnaseljeniji Krk. Otok s najmanje stanovnika je Vrnik, a slijede ga Ošljak, Male Srakane, Krapanj i Babac. Razmišljate li o ljetovanju na kojem ćete izbjeći gužve i turiste, upravo ti mališani mogu poslužiti kao stanica na putovanju.

Otok Vrnik koji je od grada Korčule udaljen tek uskim tjesnacem Ježevice, jedan je od dvadesetak otoka arhipelaga, a tokom ljeta do njega možete doći taxi-brodićima iz Korčule. Taj otočić s kojeg su hladne zime otjerale stanovnike i danas odiše bogatom prošlošću.

Poznat je po bijelom zlatu, kamenu koji je othranjivao generacije još od antičkog doba. Navodno je i rimski car Dioklecijan osuđenike slao na prisilni rad u vrničke kamenolome. Vadio se ručno da bi se kamen po kamen obradio te ukrcao na brodove prema Dubrovniku i Veneciji.

Vrnik je s istoimenim selom najstariji i najglasovitiji korčulanski kamenolom. U slikovitom selu danas živi svega nekoliko porodica koje iznajmljuju sobe gostima, a na cijelom otoku ima 29 kamenoloma. Na Vrniku nema automobila, cesta ni dućana. Ogladnite li, jesti možete u Vrnik Arts Clubu, koji je ujedno i galerija u renoviranoj staroj školi.

Ošljak

Ošljak se prostire na 0,39 hvatratnih kilometara u Zadarskom kanalu, nedaleko od mjesta Preko na otoku Ugljanu. Lokalno stanovništvo otok naziva i Lazaret jer je nekoć služio kao karantenska bolnica (lazaret) za cijelo zadarsko područje. Danas je Ošljak idilično mjesto za odmor ispunjen prekrasnom prirodom i tradicionalnim kućama mediteranske arhitekture – otprilike njih 60.

Na otok možete doći trajektom, koji pristaje četiri puta dnevno na Ošljak i dolazi iz luke Gaženica ili iz mjesta Preko. Također možete doći i vlastitim plovilom. Na raspolaganju je i organizirani prijevoz brodom koji iz Zadra stiže za manje od deset minuta, a doploviti možete i iz Preka. Na Ošljaku možete istražiti kuhinju restorana Lazaret, a imajte na umu da na otoku nema trgovine. Mogućnosti za smještaj je malo, pa odlučite li ondje prespavati, potrebno je rezervirati na vrijeme.

Male Srakane

Nedaleko od Lošinja pronaći ćete Male Srakane, na kojem jedino naseljeno mjesto s otočićem dijeli ime. U susjedstvu Malih Srakana je otok Vele Srakane, od kojih je odijeljen prolazom Žaplićem, a pet kilometara prema sjeverozapadu smjestile su se Unije. Na Malim Srakanama vlada mir, a osim uživanja u moru i šetnje možete razgledati Crkvu Gospe Karmelske.

U prolazu možda sretnete i jednog od dva stalna stanovnika koji su život u Beču odlučili zamijeniti otočkim mirom. Također, nemojte se iznenaditi ako vam se sretnu pogledi i s pokojim magarcem koji lunja uokolo. Odlučite li brodom doploviti do otoka, imajte na umu da trgovine nema, stoga ponesite potrebnu hranu i piće.

Krapanj

Od svih naseljenih otoka na Jadranu Krapanj je najniži. Njegova najviša nadmorska visina ne prelazi 1,25 metara. Šezdesetih godina prošlog stoljeća s više od 1.500 stanovnika bio je najgušće naseljen otok na Jadranu, a danas je pri dnu liste najmanje naseljenih otoka u Hrvatskoj. Odlično se vidi iz Brodarice, naselja nadomak Šibenika, od kojeg je udaljen tek 300 metara.

Iz Brodarice plovi brodska linija 501 do Krapnja. Središte otoka tvori splet kamenih uličica i kuća karakterističnih za Dalmaciju, a okružen je gustom borovom šumom. Karakterističan su suvenir s otoka Krapnja ukrasi i raznoliki predmeti od spužve. U muzeju samostana Sv. Križa znatiželjnici mogu razgledati brojne eksponate i pobliže se upoznati sa životom stanovnika u prošlosti. Crkva je posvećena 1523. godine, a tada je iz Jeruzalema pristiglo i raspelo od maslinova drveta koje se tamo čuva.

Babac

Babac jedini je naseljeni otočić u arhipelagu između Pašmana i kopna. Ondje možete posjetiti staru crkvicu sv. Andrije, razgledati ostatke utvrde Fortice iz 15. stoljeća, kao i svjetionik. Mir, tišina, skrivene uvale i lijepe plaže razlozi su zbog kojih vrijedi otkriti predivni otočić.

I sama plovidba do Babca je morska bajka s pogledom na kornatske hridi i otočiće. Na otoku se nalazi i istoimena konoba koju gosti hvale zbog ugođaja. Otok Babac nije povezan s kopnom redovnom brodskom linijom, pa svi stanovnici za prijevoz koriste vlastite brodice, piše Punkufer.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U pojedinim dijelovima Australije u noći između petka i subote palo je više od...

Poznati bosanskohercegovački kantautor, muzičar i pjevač, Aldin Kurić, poznatiji kao Al'Dino, održat će svoj...

Adidas je povukao fotografije manekenke Belle Hadid iz reklama koje promovišu sportsku obuću koja...

Da kockanje kao navika i ovisnost ne poznje granice, pokazuju i najnoviji podaci iz...

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se ove godine održala u Velikoj Britaniji...

Prošle sedmice građani Donje Suvaje pored Gračaca protestvovali su nakon što su prilikom radova...