Odluke Ustavnog suda BiH o Danu RS

Dan Republike Srpske i ove godine obilježava se mimo odluka Ustavnog suda BiH. Posljednja odluka kojom su osporene pojedine odredbe Zakona o Danu Republike Srpske donesena je 2019-e godine.

[embedded content]

Deveti januar osporen je 2015. godine nakon čega je NSRS iz Zakona o praznicima izdvojila Dan RS i usvojila ga kao poseban sekularni praznik. Kao osnov je poslužio referendum čije rezultate je takođe poništio Ustavni sud BiH. 2019. godine osporene su i pojedine odredbe Zakona o Danu RS, a nakon što su bošnjački i hrvatski delegati u Vijeću naroda RS podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti navodeći kako je taj datum sporan, jer , između ostalog, predstavlja naslijeđe samo jednog naroda. Vlasti RS ga nastavljaju praznovati tvrdeći da je riječ o istorijskoj činjenici, i da se Ustavni sud pri odlučivanju rukovodio političkim, a ne pravnim kriterijumima.

SINIŠA KARAN, doktor pravnih nauka

“Konkretno u odluci o 9. januaru Ustavni sud nije imao pravo, nije imao tu nadležnost, nije smio dopustiti dopustivi zahtjev podnosioca. Ustavni sud treba da se bavi ustavnim normama, a ne nekim emocijama , percepcijama, razmišljanjima”, rekao je Karan.

Profesor ustavnog prava Nurko Pobrić podsjeća da i u mnogim drugim slučajevima odluke Ustavnog suda BiH još nisu izvršene iako su one obavezujuće i konačne, a njihovo neizvršenje predstavlja krivično djelo.

NURKO POBRIĆ, profesor Ustavnog prava

“Praktično se postavlja pitanje ko je krivično odgovoran. Teško je krivično procesuirati jednu Skupštinu, odnosno Parlament”, kazao je Pobrić.

NEDIM ADEMOVIĆ, odvjetnik

“Ovdje se političkim odlukama zaustavljaju implementacije odluka najviših sudova u državi i jednostavno se izražava nesaglasnost da se one provedu”, istakao je Ademović.

Ustavni sud u svojoj odluci ne spori da RS ima pravo na svoj praznik, već spori datum na koji se on obilježava. On je za Bošnjake i Hrvate početak politike progona i zločina, a za Srbe reakcija na namjere druga dva naroda da stvore BiH kao unitarnu državu.

VITOMIR POPOVIĆ, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci

“Ne mislim da će Ustavni sud, ne samo ovom odlukom, niti bilo kojom drugom odlukom kojom se zadire u ono što izlazi izvan okvira Dejtonskog mirovnog sporazuma, promijeniti odnose u BiH. Mislim da će napraviti još više radikalizovati i dovesti u poziciju koja u ovom momentu ne odgovara ni jednom od tri konstitutivna naroda i ostalima koji ovdje žive. Da bi Ustavni sud trebao da se bavi isključivo onim što je predviđeno Ustavom BiH, kao Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma”, objasnio je Popović.

Od posljednje odluke Ustavnog suda BiH, kojim su osporene pojedine odredbe Zakona o RS 2019. godine, vlasti u ovom entitetu najavile su da će uprkos svemu obilježavati ovaj datum i ubuduće.

BHRT