Search
Close this search box.

Odlazak Jajčanina s doktoratom: Posljedica nezaposlenosti u BiH

Podijeli članak:

Svakog dana iz Bosne i Hercegovine odlazi veliki broj ljudi, posebno visokoobrazovanih. Nedavno je našu zemlju i Vinac i grad Jajce zauvijek napustio Adis Lizalo, doktor poljoprivrede koji nije mogao pronaći odgovarajući posao unutar BiH, uprkos tome što je više puta aplicirao, piše Jajce Online.

Jajčanka potresnim pismom ispratila brata u Njemačku: Hoće život, normalan i uredan…

Pokušao je pronaći posao izvan granica BiH, posebno u Njemačkoj, i uspio je dobiti posao u rekordnom vremenu. Njegova sestra Adisa Lizalo se emotivnim pismom oprostila od njega, a na društvenim mrežama pojavila se nova objava s više detalja o Adisu Lizalu, koju je napisao njegov komšija i dugogodišnji prijatelj Seđad Muhić.

– Adis Lizalo nekoliko godina mlađi je od mene, ali zajedno smo djetinjstvo provodili. Izrazito uspješan momak, prije par godina doktorirao poljoprivredu u Turskoj. Doktorirao! Govori 3-4 jezika.

Odlučio da se vrati u Jajce, osnuje porodicu, živi. Dalo mu da odradi pripravnički, a dalje im ne treba doktor nauka.

Danas sam poslije podne, ispred džamije s Adisovim babom dobrih pola sata pričao, tužan čovjek, razočaran. Ali, i ponosan, jer kaže da je Adis u rekordnom roku dobio posao u Njemačkoj, i to sve zbog svoje biografije.

Shvativši da je odbačen u Jajcu, prijavio se na par konkursa, a kada su Nijemci vidjeli biografiju, nisu oklijevali. Odmah ponudili ugovor, dobru plaću…

Znam, a i vrijeme će pokazati, da će Adisu i njegovoj porodici biti bolje, njegova karijera će nastaviti cvati. A, zajednica u kojoj nema mjesta za doktore nauka, nastavit će venuti u žabokrečini i “znanju” diplomanata divljih fakulteta.

Adisov slučaj je samo još jedan u nizu dokaza stanja u koje je naše društvo zapalo. Stanje apsolutne društvene dekadencije! Nažalost!

Ovo sam napisao iz razloga da doktor ne “padne” u tišini, neka se čuje da se naša zajednica tek tako odrekla još jednog u nizu bisera, a da smo Švabama poklonili novog mladog doktora nauka, iza čijeg školovanja stoje litri prolivene znoji i krvi napaćenog Bošnje, napisao je Muhić.

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.

Za veliki broj ljudi nezamislivo je biti bez interneta makar i na nekoliko sati....

Tačan datum puštanja u promet počiteljskog mosta još nije poznat, a iz JP Autoceste...

Košarkaši Partizana sinoć su savladali Valensiju rezultatom 79:66 te se na taj način oprostili...

Goran S. (35), državljanin Srbije, pojaviće se pred sudom u švajcarskom gradu Belincona kako...

Devet mjeseci nakon što je teško pretučen u Bratuncu, protiv snimatelja i muzičara Osmana...