Odjel za brak i porodicu MIZ Jajce podržao projekat ‘Majčina marama’

Podijeli članak:

Udruženje “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, Centar za postkonfliktna istraživanja i Memorijalni centar Srebrenica, u okviru programa obilježavanja 27. godišnjice od Genocida u Srebrenici, organizuju multimedijalni i edukativni projekt “Heroine Srebrenice”. Ovaj multidisciplinarni projekt uključuje produkciju umjetničke instalacije “Majčina marama” i međunarodnu konferenciju u Srebrenici.
Nošenje marame za žene u BiH i regiji simbol je predanosti, ali i slobode izbora. Umjetnička instalacija ,,Majčina maramaˮ će na simboličan način predstaviti marame i šalove koje Srebreničke majke, sestre i supruge, ali i ostale žene širom BiH, regiona i svijeta koriste u svakodnevnom životu, a Srebreničke majke i prilikom molitvi i pomena svojim najbližim.

Projekat je podržao i Odjel za brak i porodicu Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Jajce, donirajući mahrame koje će biti dijelom umjetničke instalacije “Majčina marama”.

U ime Odjela za brak i porodicu MIZ-e Jajce, muallima Lejla Kasum pripremila je potrebna sredstva za učešće u projektu, a pored toga, uputila i riječi podrške:

“Neka nam ovakvi projekti, kao što je umjetnička instalacija “Majčina marama” budu motivacija i snaga, da se borimo za istinu, za pravdu i bivamo sve jačim patriotima, koji će se braniti i čuvati kulturno i historijsko nasljedstvo naše domovine, Bosne i Hercegovine. Majke Srebrenice su naše heroine.”

Marame su poslane na adresu Centra za postkonfliktna istraživanja, te će biti dijelom umjetničke instalacije u povodu 27. godišnjice od Genocida u Srebrenici.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Memorandum o razumijevanju u cilju očuvanja, razvoja i promocije na domaćem i međunarodnom tržištu...

Policijski službenici Federalne uprave policije u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, a...

Red Sea Film Festival u Saudijskoj Arabiji  započeo je svoje treće izdanje, a na...

Reprezentacija.ba kao partner Sofascore donosi statističke podatke bh. internacionalaca za mjesec novembar.

Rijetki su roditelji koji se nisu susreli sa situacijom u kojoj njihovo dijete želi...

Udruženje lektora Republike Srpske bira riječ koja je obilježila 2023. godinu. Pozivaju i građane...