Odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu Galića

Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu /MMKS/ odbacio je zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu nekadašnjeg komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske Stanislava Galića, koji je presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbe za zločine u Sarajevu.

Predsjednik Mehanizma Karmel Ađijus naveo je u saopštenju da Galić još ne ispunjava uslove za razmatranje mogućnosti prijevremenog puštanja na slobodu, jer nije odslužio dvije trećine kazne.

On je podsjetio da je u oktobru prošle godine primio zahtjev u kojem NJemačka, gdje Galić /78/ trenutno služi kaznu, ukazuje na odredbu u njemačkom zakonu po kojoj je nakon odsluženja 15 godina kazne 18. decembra 2014. godine stekao pravo da ostatak kazne odsluži uslovno.

U saopštenju se ističe da Galić nije predočio bilo kakve olakšavajuće niti vanredne okolnosti koje bi možda mogle da mu garantuju prijevremeno oslobađanje.

Ađijus podsjeća da je 2015. godine tadašnji predsjednik MMKS-a Teodor Meron procijenio da Galićeva doživotna kazna traje ukupno 45 godina, a da je već napomenuo u ranijoj odluci donesenoj 2019. godine da Galić tek 13. decembra 2029. godine može da ispuni uslov odsluženja dvije trećine kazne.

Galić je uhapšen 20. decembra 1999. godine, a sljedećeg dana prebačen je u jedinicu za pritvor u Hagu. Pred sudom se pojavio 29. decembra 1999. godine, a 5. decembra 2003. godine osuđen je na 20 godina zatvora.

Žalbeno vijeće odbilo je sve žalbe Galića i kaznu preinačila u doživotnu 30. novembra 2006. godine.

BHRT