Od sutra nove mjere u RS i KS

Republika Srpska i Kanton Sarajevo narednu sedmicu počinju sa novim – ublaženim epidemiološkim mjerama. U Kantonu Sarajevo, otvaraju se bašte kafića i dozvoljava se rad fitness centrima i teretanama. U Republici Srpskoj osnovci od šetog do devetog razreda vraćaju se u školske klup.

[embedded content]

Nedelja jutro, sarajevski ugostitelji peru i spremaju bašte i terase kako bi sutra uslužili goste uz propisane epidemiološke mjere. Navode da je ovaj lockdown posebno bio težak za ugostitelje, ušteđevina kojom bi mogli pomoći i sebi i uposlenicima je potrošena, a pomoć države izostala.

“Kiša pada, mi peremo bašte , to će biti za 20 ljudi koji mogu sjediti vani ne znam kako će to sve biti , vrijeme nije na našoj strani tako da vidjećemo”, kazala je menadžerica restorana Rafija Mehmedović.

Situacija na terenu ide u prilog relaksaciji mjera, u protekla 24 sata na području Kantona Sarajeva registrovano je 99 novozaraženih, što je znatno manje u odnosu na prethodni period.

“Mjere se donose u skladu sa stanjem na terenu i isto tako ćemo djelovati u perspektivi, i po potrebi dodatno relaksirati mjere ili po potrebi što nam neće biti drago naravno zaoštriti mjere”, kazao je Šarkić.

Zbog stabilne epidemiološke situacije, od sutra u Republici Srpskoj osnovci od šestog do devetog razreda se vraćaju u svoje školske klupe. Do sada su đaci u tri navrata mijenjali model nastave. Ipak, kako kažu prosvjetni radnici, izvođenje nastave u školi ništa ne može da zamijeni.

“Svima nam je postalo jasno da je u vasopitno-obrazovnom procesu nastavnik osnovni glavni i možda čak i jedini medij, znači nema tehnike ni tehnologije koja bar donekle može zamijeniti nastavnika i njegovu živu riječ”, istakla je Branka.

Građani Sarajeva i Banjaluke, podijeljenog su mišljenja, koliko su uvedene mjere učinkovite.

ANKETA

“Mislim da i dalje treba nastaviti sa ovim epidemiološkim mjerama one su sigurno dale neki rezultat.”

“Definitivno su imale efekta ali treba obratiti pažnju na ljude koji zive od
kafica i tako toga.”

“Slabo to išta doprinosi.”

Nove mjere u Kantonu Sarajevo na snazi će biti sedam dana, a nadležni poručuju da mogu biti revidirane u zavisnosti od epidemiološke situacije. Inače, u Bosni i Hercegovini nema ujednačenih epidemioloških mjera još od početka pandemije i one su različite od kantona do kantona, odnosno entiteta i Brčko ditrikta.

BHRT