Od ponedjeljka obavezan negativan test na koronavirus za ulazak u Francusku, osim za državljane EU

Francuska od 18. januara uvodi obavezan negativan test na koronavirus prilikom ulaska u zemlju za putnike iz zemalja izvan Evropske unije.

Francuski premijer Žan Kaste rekao je da prosječni dnevni broj slučajeva zaraze KOVID-19 u zemlji iznosi 16.000, te da se epidemija i dalje aktivno širi.

On je naveo kako će od 18. januara od onih koji su u Francusku došli iz zemalja koje nisu članice EU tražiti negativan test na KOVID-19 koji je napravljen u posljednja 72 sata.

Osim toga, ove osobe će po ulasku u Francusku morati boraviti u sedmodnevnoj izolaciji, nakon čega će ponovo biti podvrgnute testu.

Kaste je napomenuo da će odluka o onima koji u Francusku dolaze iz država članica EU-a, biti donesena na Samitu EU koji će biti održan 21. januara.

Navodeći da će policijski čas, uveden u cijeloj zemlji zbog KOVID-19, od 16. januara počinjati u 18.00, umjesto u 20.00 sati, Kaste je rekao da će škole u zemlji i dalje ostati otvorene.

Otkrio je i podatke da će broj vakcinisanih protiv KOVID-19 u Francuskoj na kraju ovog mjeseca premašiti milion, kao i da će od 18. januara biti otvoreno 700 centara za vakcinaciju.

BHRT