Od ovogodišnjih igara u Jajcu očekuje se pravi praznik

Podijeli članak:

Jajce se priprema za tradicionalni najstariji festival profesionalnih bosanskohercegovačkih pozorišta. Na 41. Pozorišnim igrama BiH, koje će ove godine biti odigrane od 29. juna do 7. jula, publika će moći uživati u sedam odabranih predstava te bogatom pratećem programu.

Za razliku od prethodne godine, kada je zbog proslave jubileja prilika data svima, ove godine se kroz institut selektora igara, ponovo pomno vršio odabir najboljih. Od pristiglih 13 prijava predstava profesionalnih pozorišta, pred publikom će se naći sedam najboljih bh. ostvarenja u prethodnoj godini.

„Ima zaista i provokativnih i umjetnički raskošnih i tematski veoma teških predstava – u naboljem smislu te riječi, o kojima ćemo morati promisliti dobro nakon što ih odgledamo. Trudio sam se da to bude i pozorište koje nas se tiče“, izjavio je Dževdet Tuzlić, selektor Pozorišnih igara.

Najstariji bh. festival, koji od Jajca za vrijeme svog trajanja napravi kulturnu prijestolnicu, najznačajniji je događaj koji se ovdje iščekuje cijelu godinu i za vrijeme kojeg stanovnici ovog grada imaju privilegiju družiti se s onima koje inače gledaju samo na TV-ekranima.

„Kada ne bi bilo igara, ne znam bi li Jajce bilo potpuno. Mi se često vežemo za kraljevski grad, to jesmo. Uzimajući u obzir da imamo taj kontinuitet, zbilja se pitamo što bi bilo da ih nema. Za grad je to prevažno, s posebnog akcenta za kulturu“, istakao je Josip Topić, član Organizacionog odbora Pozorišnih igara.

„To je najvažniji događaj u toku jedne godine i on Jajcu donese posebno ozračje, posebnu atmosferu, poseban osjećaj živosti“, naglasio je Edin Hozan, predsjednik Organizacionog odbora Pozorišnih igara.

Uz predstave u takmičarskom dijelu programa, jajačka će publika tokom ovogodišnjeg festivala uživati i u bogatom sadržaju pratećeg programa, među kojima su, između ostalog, izložbe i promocije knjiga te sadržaji za najmlađe.

„Najvažnije je da gajimo tu tradiciju i prenosimo je na mlađe. Pored ovog dječijeg programa, želimo napraviti i radionice“, kazao je Fikret Čančar, direktor Pozorišnih igara.

Desetine hiljada gledalaca kroz pet decenija održavanja igara u Jajcu, dočekivalo je i ispraćalo glumce i sve one koji žive ovaj jedinstveni festival pozorišne umjetnosti. Iako su za razliku od prethodnih godina, izostale prijave predstava nekoliko renomiranih bh. pozorišta, i od ovogodišnjih igara očekuje se pravi praznik umjetnosti.

 

federalna.ba

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Uskoro ćemo obilježiti 10 godina od smrti Jovanke Broz, koja je preminula 20. oktobra...

Appleova linija iPhone 15 stigla je u prodavnice u petak dok su ljudi čekali...

Sindikalna potrošačka korpa u mjesecu augustu u Federaciji BiH iznosila 3.322 KM, dok je...

U 19.01 sati Bosnu i Hercegovinu pogodio je jak zemljotres. Prema podacima Euro-mediteranskog seizmološkog...

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...