Očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa Jajca: Poziv na suradnju za registar i kroniku grada

Podijeli članak:

Jajce, grad bogate povijesti i prirodne ljepote, čuvar je mnogih kulturnih i prirodnih dobara koji predstavljaju važan dio identiteta ovog područja. Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca dugi niz godina predano radi na očuvanju i promociji baštine Jajca, te već neko vrijeme priprema Registar kulturnih i prirodnih dobara općine Jajce.

Ovaj ambiciozni projekt ima za cilj zabilježiti sve vrijednosti koje čine bogatu kulturnu i prirodnu baštinu Jajca. Dosadašnjim radom, već je uneseno mnogo podataka, što je rezultiralo obimnom knjigom od čak 650 stranica teksta. Međutim, još uvijek postoji znatan broj prikupljenih podataka koji čekaju svoje mjesto u Registru. Stoga Društvo poziva sve zainteresirane pojedince, institucije i stručnjake da pruže podršku i doprinesu projektu svojim znanjem, savjetima i informacijama.

Ako posjedujete bilo kakve informacije o povijesti, kulturi, običajima, prirodnim ljepotama ili drugim vrijednostima Jajca, važno je da se javite Društvu za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca. Svaki podatak može biti dragocjen za upotpunjavanje Registra i očuvanje bogatstva ovog područja.

Uz Registar, Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca radi i na Kronici Jajca. Ova zbirka kronoloških podataka o slavnom gradu Jajcu, njegovim stanovnicima, značajnim događajima i tradicijama, predstavlja poseban izvor informacija za sve koji žele bolje upoznati ovaj prostor i njegovu prošlost. Do sada je u Kroniku uneseno impresivnih 3.200 podataka, a kao sastavni dio tu se nalazi i bogata bibliografija sa više od 300 naslova.

Kako bi oživjeli povijest Jajca, Društvo je prikupilo i velik broj fotografija koje dokumentiraju različite aspekte života u ovom području. Također, etnografski predmeti, priče i legende također čine značajan dio zbirke Društva.

Svi zainteresirani za suradnju ili pomoć ovom vrijednom projektu mogu se obratiti Društvu za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca putem Addiko Bank Jajce, čiji račun Društva je: 3060250000206422.

Očuvanje kulturne i prirodne baštine je zadaća koja nas sve povezuje i obvezuje. Neka suradnja sa Društvom za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajca bude još jedan korak prema očuvanju naše prošlosti za buduće generacije. Vaša podrška može donijeti neprocjenjive rezultate za zajednicu i naslijeđe Jajca.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U BiH sutra će biti oblačno i osjetno hladnije vrijeme sa kišom i temperaturom...

U sklopu priprema za sezonu koja nam predstoji, pioniri i kadeti oodigrali su danas...

U Bosni i Hercegovini direktori u prosjeku zarađuju 4.570 maraka mjesečno, gotovo 6,5 puta...

U julu 2023. godine u Landskroni, Švedska, bošnjačkoj mladoj porodici ( identitet poznat redakciji...

Krajem septembra korisnicima Windowsa 11 stižu značajne nadogradnje ovog operativnog sistema.

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u BiH u drugom kvartalu iznosila je...