Očistili partizansko groblje u Vincu, odali počast i položili cvijeće

Podijeli članak:

Danas su delegacije OO SDP Jajce i KO SDP SBK, zajedno sa članovima i simpatizerima SDP BiH, položile cvijeće i odali počast poginulim borcima NOB-a na partizanskom groblju u Vincu.

Podsjećamo, partizansko groblje u Vincu je bilo u jako zapuštenom stanju, te se nije uopšte održavalo u zadnjih nekoliko godina.

Na inicijativu mještanina Hilmije Delića i OO SDP Jajce pokrenuta je akcija uređenja groblja. Akcije su organizovane tri vikenda, gdje su urađeni grubi radovi od kosidbe do sječe drveća i panjeva koje je izraslo zbog dugogodišnjeg neodržavanja. Zatim je očišćen korov sa staza i sa samih grobova.

Radovi su završeni popravkom i farbanjem ograde, te nasipanjem šljunka na prostor ispred groblja.

Trenutak ove akcije je utoliko bitniji zbog skorašnjeg dešavanja u Mostaru sa nacionalnim spomenikom BiH, Partizanskim grobljem. Zbog trenda zapuštanja, neodržavanja, pa čak i uništavanja grobalja i spomenika iz perioda časne antifašističke borbe, ova akcija simbolički dobija još više na značaju.

Povijest se ne može i ne smije mijenjati, a svaki vid zapuštanja i skrnavljenja spomenika i spomen-obilježja iz perioda antifašističke borbe je nedopustiv. Napominjemo da u Jajcu imamo i partizanska groblja u Divičanima i Krezluku koja se također ne održavaju i koja su u zapuštenom stanju.

Nakon polaganja cvijeća učesnici akcije su održali prigodno druženje.

– Još jednom se zahvaljujemo svim učesnicama i učesnicima u akciji, te svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ona održi, poručili su organizatori ove akcije.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...