Očistili i uredili Partizansko groblje u Vincu

Podijeli članak:

Članovi Osnovne organizacije SDP BiH Vinac proteklog vikenda organizovali su akciju čišćenja i uređenja Partizanskog groblja u Vincu.

Partizansko groblje u Vincu bilo je u jako zapuštenom stanju, te se nijuopštete održavalo u zadnjih nekoliko godina. Prošle godine na inicijativu članova OO SDP Jajce pokrenuta je akcija uređenja groblja. Akcije sorganizovanene tri vikenda, gdje su urađeni grubi radovi od kosidbe do siječenjaja drveća i panjeva koje je izraslo zbog neodržavanja.

Zatim je očišćen korov sa staza i sa samih grobova. Radovi su završeni popravkom i farbanjem ograde, te nasipanjem šljunka na prostor ispred groblja. Uređenje je finansijskiki pomogla zamjenica predsjedavajućeg Skupštine SBK/KSB Ljubinka Atanasijević.

Zbog trenda zapuštanja, neodržavanja, pa čak i uništavanja groblja i spomenika iz perioda časne antifašističke borbe, ova akcija simboličkdobijaja još više na značaju. Povijest se ne može i ne smije mijenjati, a svaki vid zapuštanja i skrnavljenja spomenika i spomen-obilježja iz perioda antifašističke borbe je nedopustiv.

Klub vijećnika SDP BiH u OV Jajce će na narednoj sjednici Vijeća kroz inicijativu tražiti da se u općinskom budžetu planiraju sredstva za redovno održavanje svih Partizanskih groblja na području općine Jajce, Divičanini, Krezlukuk i Vinac).

Pozivamo sve relevantne institucije, kao i udruženja da uzmu učešća u uređenju i rekonstrukciji i ostalih groblja i zaustave njihovu daljnju devastaciju.

Narod koji zaboravlja svoju prošlost nema ni budućnost, poručili su iz OO SDP BiH Jajce.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Slavni glumac Serhio Kalderon preminuo je u 77. godini. Holivudska zvijezda, poznat po svom...

Osnovna ogledna škola Vladislav Ribnikar će ostati škola, odlučila je danas Vlada Srbije.

Reprezentativcu Bosne i Hercegovine Anelu Ahmedhodžiću od danas je dodatno skočila vrijednost na specijaliziranom...

Za srijedu, 7.6.2023. godine, zakazana je 16. redovna sjednica Općinskog vijeća Jajce. Sjednica će...

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Općina Jajce, uz podršku Misije OSCE-a u BiH...

Adnan Spahić, brat mlade doktorice Azre Spahić, koja je u petak, 26. maja, smrtno...