Search
Close this search box.

Očekuje se rast otkupne cijene maline ove godine, sve zavisi od jedne države

Podijeli članak:

Cijena maline u sezoni 2024./2025. mogla bi rasti. Naime, kilogram smrznute maline već dostiže 4 marke, što je značajno povećanje, prenosi EastFruit, pozivajući se na na nekoliko izvora, među njima i Udruženje “Naše voće Srbija”, koje objedinjuje proizvođače i prerađivače maline. Oni su 6. februara održali sastanak u Arilju, na kojem je razgovarano o situaciji na tržištu za ovo bobičasto voće.

Uprkos naglom padu prihoda od izvoza, koji je dostigao 42% u posljednje dvije godine, predstavnici industrije u Srbiji optimistični su u pogledu predstojeće sezone. Potražnja za proizvodima očito je oživjela, što potvrđuju i stručnjaci EastFruita, a farmeri se nadaju da bi cijene mogle znatno porasti prije početka sezone. Prema njihovim procjenama, otkupna cijena svježe maline može da dostigne 5,90 KM/kg. Po ovoj cijeni za svježe maline, smrznute će morati da se prodaju na svjetskom tržištu za najmanje sedam maraka po kg.

Zanimljivo je i da je čelnik ukrajinske industrijske asocijacije UHA Taras Bashtannik manje optimističan u pogledu perspektiva rasta cijena na svjetskom tržištu smrznutih malina. On vjeruje da će se hiperprodukcija i niske cijene nastaviti u Ukrajini 2024./25. Ako Ukrajina nastavi da prodaje smrznutu malinu po niskoj cijeni, onda ne možemo očekivati rast cijena u Evropi, posebno ne na ovako visoke nivoe.

Lanjska otkupna cijena maline iznosila je u prosjeku oko 2,80 maraka po kilogramu. Dodatni problem za bh. proizvođače je što je Srbija zabranila uvoz malina dok ne prodaju svoje u inostranstvu, a cijela Bosna i Hercegovina izvozi malinu u tu susjednu zemlje, a oni dalje u inostranstvo.

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Kod Kladnja je došlo do saobraćajne nezgoda u kojoj su povrede zadobile dvije žene,...

Vrh planine Nemrut jedno je od najljepših mjesta u Turskoj za posmatranje izlaska i...

se tiče prognoze za neki naredni period, nisu nikako optimistične što se tiče proizvođačima...

Miralem Pjanić (34) je u razgovoru za talijanski Corriere dello Sport otkrio da je...

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom za veljaču 2024. u Federaciji BiH iznosila...

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528...