Obustavlja se proizvodnja u firmi Metalleghe Silicon u Jajcu, desetine radnika ostaju bez posla

Podijeli članak:

Prema posljednjim informacijama koje dolaze iz Jajca, desetine radnika firme Metalleghe Silicon ostat će bez posla.

Naime, ova firma u kojoj trenutno radi oko 160 radnika donijela je odluku o gašenju sve tri peći u poslovnoj jedinici u Jajcu, što će značiti prekid proizvodnje.

Ova odluka je donesena nakon sastanka između Vijeća zaposlenika sa predstavnicima poslodavaca. U Vijeću zaposlenika su bili Suad Agić, Nisvet Dedić, Latif Đulić, Marko Glavaš, Nenan Veltruski i Sanjin Žuna. Predstavnik poslodavaca bila je direktorica poslovne jedinice u Jajcu Janja Rudić, a sastanku je prisustvovala i pravnica Milka Novak.

Jedina tačka dnevnog reda sastanka bila je aktuelna situacija – rad pogona i organizacija u narednom periodu.

– Zbog komplikovanih odnosa na tržištu gotovog proizvoda, uz uvažavanje činjenice da je veliki broj naših kupaca ugasio proizvodnju, kao i visokih cijena i nedostatka električne energije, donesena je odluka od strane poslodavca, da se rad na sve tri peći do daljnjeg obustavi na dan 23. januara 2023. godine. Imajući u vidu gore navedeno i kao posljedica istog, smanjenje potrebe za radnom snagom u obimu koji trenutno postoji, ugovori o radu na određeno vrijeme neće se otkazivati, ali se zbog objektivnih razloga neće moći produžavati, te će sa istekom svakog pojedinačno, radnicima, čiji je status ugovora o radu – rad na određeno vrijeme, prestati radni odnos zbog isteka. Svi ovi radnici, s obzirom na dužinu rada u preduzeću i uz činjenicu da društvo redovno plaća naknadu za slučaj nezaposlenosti srazmjerno moći, će ostvarivati određena prava na naknadu preko zavoda. Plan rada, nakon potpune obustave proizvodnje na svim pećima je u fazi izrade i svi radnici će biti blagovremeno obaviješteni o načinu njihovog angažmana u periodu od potpunog zastoja do daljnjeg – stoji u zaključku nakon sastanka koji je potpisao predstavnik zaposlenika Suad Agić.

Komentar na novonastalu situaciju u poslovnoj jedinci u Jajcu za Faktor je dala direktorica Janja Rudić.

– Visoke cijene električne energije u BIH i okruženju su dovele našu kompaniju u situaciju nekonkuretnosti na evropskom tržištu. Uvažavajući činjenicu da su cijene energije drastično rasle i u Evropskoj uniji u posljednjih 12 mjeseci, prednost elektro intenzivnih industrija, naših konkurenata, u Evropi je to što imaju ogromne podrške i subvencije lokalnih vlasti u formiranju cijena energije, s ciljem održavanja proizvodne aktivnosti i zaposlenosti na stabilnom nivou. Mi, nažalost, nismo naišli na razumijevanje vlasti po tom pitanju, te je Uprava bila primorana donijeti tešku odluku o potpunoj obustavi proizvodnje – kaže Rudić.

Ona dodaje da Metalleghe grupacija posluje skoro 20 godina u Bosni i Hercegovini i kroz prethodne dvije decenije su se pokazali kao društveno odgovorno preduzeće.

– Kroz sve godine poslovanja gradili smo i održavali dobre odnose sa lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo, kroz razne vidove podrške. Naši uposlenici su uvijek bili osnovni resurs kompanije. To smo pokazali i kroz isplatu jednokratne pomoći u iznosu 1.080 KM našim uposlenicima, s ciljem da im olakšamo prevazilaženje inflatornih kretanja u 2022. godini. Oduvijek smo težili stvaranju kontinuiteta, dajući stabilan posao mladim ljudima, među kojima su i sinovi zaposlenih koji su već dio naše radne snage. Uprkos potpunoj obustavi proizvodnje, kompanija ne planira otkaze ugovora o radu za radnike koji imaju ugovor na neodređeno, koliko god obustava da traje. Djelujući drugačije od toga, rizikovali bismo da izgubimo dragocjene resurse koje bismo morali tražiti u inozemstvu. Stoga je zadatak kompanije u narednom periodu rješavanje problema snabdijevanja električnom energijom radi ponovnog pokretanja proizvodnje i vraćanja uposlenika u pun radni angažman – rekla je za naš portal Rudić.

Ova firma bila je dugogodišnji sponzor NK Metalleghe BSI, koji se čak takmičio i u Premier ligi BiH, ali su im u septembru 2021. godine otkazali sponzorstvo i sada se klub zove NK Jajce.

 

 

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Sutra će na mezarju Stražba Bulićima u Jajcu biće ukopano tijelo Begana Majdanca, koji...

U mjestu Bila kod Viteza jutros u 4 i 15 sati prilikom intervencije muškarac...

Jedan od gorućih problema u Bosni i Hercegovini je i trgovina ljudima. Potvrdio je...

Radnici DM-a više nemaju najveće plaće. Prestigao ih trgovački lanac s prosječnom plaćom od...

Tešanjska privreda iza sebe ima još jednu sjajnu godinu. Većina vodećih kompanija dodatno je...

“FUBAR” je nova serija na Netflixovoj platformi koja je za samo nekoliko dana imala...