‘Obožavam se vratiti u rodno Jajce’

Podijeli članak:

Nakon plasmana BiH na Evropsko prvenstvo naredne godine, rukometaš Montpelliera i reprezentativac BiH, Marko Panić govorio je za N1.

Niko nije očekivao dvije vezane pobjede, pomaldili smo tim, a ipak idemo na EP.

“Ni ja nemam pravi odgovor na to. Sticajem okolnosti nije bila najbolja situacija, doživjeli smo dva poraza i iznenađujuće je da smo završili na drugom mjestu. Ovo je dokaz da treba ulagati u reprezentaciju i mlade momke.”

Šta se promijenilo u reprezentaciji u odnosu na prije dok su dres nosili starijih iskusnih igrača, koji su činili okosnicu naše selekcije?

“Promijenio se kvalitet. Prethodna selekcija je bila kvalitetnija, apelujem da se bivši reprezentativci vrate. Tu su bili igrači koji imaju internacionalnu karijeru. Ovi momci sada moraju još dosta raditi, ali imaju veliki potencijal. Svako ima svoj razlog zašto su napustili reprezentaciju. EHF sedmica iziskuje veliku potrošnju pa vjerovatno zbog toga ne igraju više. Što se tiče Perića, tu ne mogu govoriti. On ima posebnih problema.”

Smajlagić vrhunski stručnjak, niko se nije nadao pobjedama protiv Slovenije i Crne Gore. Čini se kako selektor djelima želi pokazati šta zna, radi stihijski i kvalitetno?

“On ne voli puno pričati, želi da se puno radi. Njegov plan i program se pokazao pozitivnim. Imamo još dosta mjesta za progres da odigramo dobar rukomet na EP.”

Koga priželjkujete u grupi?

“Sve reprezentacije su kvalitetne, pogotov u prvom šeširu. Ali evo, ja bi volio možda Francuzu. Neka Francuzi dođu, kvalitetne su sve selekcije, pa neka mladi momci iskuse igru protiv najboljih rukometaša svijeta”

Ocjena klupske sezone u Francuskoj, kranji cilj Montpelliera?

“Krajni cilje nemamo. Išli smo iz etape u etapu. Nismo to gledali. Bili smo u trci za Evropu ligu, Final kupa i borba za šampionat. Pariz nas je pobijedio sa puno razlike, PSG nas je izbacio za titulu. U borbi smo za drugo mjesto. Imamo finale Kupa protiv Nantesa, a 27. i 28. maj je final four Evropa lige. Priželjkivanje su dvije titule i drugo mjesto u ligi.”

Organizujte rukometni kamp u rodnom Jajcu?

“Kamp se održava od 24. do 30. 6. Biće fina rukometna priča i mislim da to ne bi trebali mladi propustiti.”

Koliko je bitno da uspješni sportisti vraćaju sve zajednici?

“Obožavam se vratiti u rodno Jajce. Imam punu podršku grada, načelnika i opštine. Potrudiću se uz sva poznanstva, da iskoristimo sve to da bude na najvećem nivou.”

Poruka navijačima?

“Neću ih pozivati, jer oni su uvijek uz nas. Želimo samo da im se zahvalim. Gdje god da igramo. Posebno BH Fanaticosima. Ne sumnjam da će doći da nas podrže u Njemačkoj.”

Možemo li poslati ohrabrujuće poruke djeci, zbog svega nažalost što smo vidjelu u Srbiji prethodnih dana? Zašto sportisti trebaju biti idoli mladim osobama?

“Ružno. Tužno. Žalosno. Ne znam šta da kažem. Sportski je jedini ispravan put za našu omdladinu. Pazite ljudi svoju djecu i gurajte ih u sport.”

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U prvom kvartalu ove godine, Jajce je doživio razne demografske događaje koji su utjecali...

U Mugli, jednoj od najpopularnijih primorskih destinacija u Turskoj, ovog ljeta očekuju veliki broj...

Reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Menalo zaplovio je danas u bračne vode sa svojom...

Jajački Kraljevi su u sezoni 2022/2023 nastupali sa šest različitih selekcija i odigrali 111...

Pozorišne igre Bosne i Hercegovine, najstariji festival profesionalnih pozorišta u BiH, bit će održan...

Sjednica Skupštine opštine Mrkonjić Grad prekinuta je danas nakon što je odbornik Sergej Milanović...