Search
Close this search box.

Obitelj Ladan uspješno se bavi ovčarstvom i u Badljevini

Podijeli članak:

Prije 12 godina obitelj Ladan doselila je iz Jajca u Badljevinu i nastavila se, kao i u BiH, baviti ovčarstvom. Stado je u međuvremenu naraslo pa je sve teže osigurati dovoljno hrane.

– Krenuli smo s trideset ovaca sad smo dostigli na 280, pošto je David napunio 18 godina preuzeo je OPG da može tražiti državnu zemlju, jer ja sam pokušavao tražiti, ali nisam mogao dobiti, govori Zoran Ladan.

Sličnog razmišljanja je i Zoranov sin David.

– Dvije godine podnosim zahtijeva za zemlju, natječaj javni, no. non-stop se na neku odluku ministarstva poništavaju, a sve to vrijeme kupujemo hranu, stoku sam povećao zbog te zemlje, i vjerojatno ako se po pitanju toga nešto ne riješi, umjesti povećanja ići će se na smanjenje, a to se znam čemu vodi. Zato mladi odlaze i zna se zbog čega odlaze, naveo je David.

Ovce uzgajaju kombinirajući proizvodnju mesa i mlijeka.

– Po janjce dolaze mora, Makarska i Split, kako kada, jer nemamo stalnog kupca svake godine za janjad, kratko je rekla Ruža Ladan.

David koji studira poljoprivredu u Križevcima. ističe kako bi, dobije li u zakup državno zemljište uložio bi i u farmu.

– Išle bi montažne nastambe, željezne konstrukcije koju su puno kvalitetnije i modernije, a zemlju i stoku, kad bi dobili barem jedno pedesetak hektara zemlje povećali bi stado an jedno 400-500 ovaca. Naravno. to zahtijeva i novu radnu snagu pa bi bilo novih zaposlenja, kazao je David.

David smatra da zemlje ima dovoljno, te očekuje da će promjenom zakona na natječajima ipak doci do nje i da će se nastaviti baviti ovčarstvom.

 

 

(HRT/Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka