Obitelj Georgea Floyda poziva na pravdu uoči početka suđenja

George Floyd zaslužuje pravdu, rekla je njegova obitelj uoči početka suđenja policajcu koji je optužen za ubojstvo crnca čija je mučna smrt pokrenula prosvjede protiv rasizma i policijske brutalnosti u Sjedinjenim Državama i svijetu.

“Trenutno imam veliku prazninu u srcu. To se ne može zakrpati. Trebam pravdu za Georgea. Trebamo osudu”, rekao je Floydov brat Philonise novinarima u nedjelju u Minneapolisu.

Derek Chauvin, veteran policijske uprave u Minneapolisu, optužen je za ubojstvo 46-godišnjeg Floyda 25. maja 2020.

Chauvin (44), koji je otpušten iz policije s još tri policajca, mogao bi dobiti do 40 godina zatvora ako bude osuđen za najtežu optužbu – ubojstvo drugog stupnja.

“Vjerujem da će biti osuđen”, rekao je Philonise Floyd.

List StarTribune sa sjedištem u Minneapolisu nazvao je suđenje “presudnim trenutkom u američkoj rasnoj povijesti”.

Očekuje se da će uzrok Floydove smrti biti u središtu slučaja i da će ključni dokaz vjerojatno biti snimka njegove smrti koja se proširila društvenim mrežama i izazvala lanjske masovne prosvjede protiv rasizma. 

Chauvin je snimljen kako tijekom uhićenja koljenom pritišće Floydov vrat gotovo devet minuta. Floydova krivnja bila je navodno krivotvorena novčanica od 20 dolara.

Floyd, licem pritisnutim uz tlo i s lisicama na rukama, zapomagao je da ne može disati i zazivao majku.

Očekuje se da će Chauvinov odvjetnik Eric Nelson tvrditi da je policajac slijedio policijsku proceduru i da je Floydova smrt posljedica predoziranja fentanilom i njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Ben Crump, odvjetnik Floydove obitelji, rekao je u nedjelju da će obrana napasti Floydov lik u nadi da se “zaboravi što je viđeno u videu”.

Iznošenje uvodnih argumenata počinje popodne u strogo osiguranoj sudnici u Minneapolisu. Suđenje će se pozorno pratiti diljem svijeta.

Postupak bi trebao potrajati oko mjesec dana.

Odabrano je 15 porotnika iako se očekuje da će sudac okruga Hennepin Peter Cahill odbaciti jednog od njih u ponedjeljak i nastaviti postupak s njih 12 te dva zamjenika.

U poroti su šest bjelkinja, tri crnca, tri bijelca, dvije žene mješovite rase i jedna crnkinja.

Policajci u SAD-u rijetko budu osuđeni.

BHRT