Obilježeno deset godina od uvođenja bezviznog režima u BiH

Jedan od datuma gdje postoji apsolutan konsenzus je svakako 15. decembar 2010. godine, dan ukidanja viznog režima, rekao je Predrag Praštalo na ceremoniji povodom obilježavanja 10 godina od uvođenja bezviznog režima u BiH u Sarajevu.

[embedded content]

Ovaj svečani dan, prije 10 godina, obilježen je zajedničkim promotivnim letom za mlade ljude iz BiH koji su tada prvi put putovali u zemlje EU.

Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH, govorio je o značaju tog datuma, ali i evropskom putu BiH.

“Evropski pokret bio je jedna od 20.000 nevladinih organizacija koje su 2010. godine egzistirale u BiH. Mi smo kao jedina nevladina organizacija dobili tu čast, ulogu i zadovoljstvo da organizujemo i izvršimo selekciju građana. Preko 25.000 građana izrazilo je želju da putuju kao prvi putnici iz BiH u EU bez viza. Nažalost, mogli smo izabrati samo 50 ljudi, mislim da smo uradili dobar posao. Ministarstvo nam je odalo priznje tim povodom”, kaže Praštalo.

Nastavlja da BiH nema puno zajedničkih datuma i jubilileja koji se obilježavaju.

“Jedan od datuma gdje postoji apsolutan konsenzus je svakako 15. decembar 2010. godine, dan ukidanja viznog režima. Mislim da bi nam trebalo takvih događaja”, kazao je.

Vjekoslav Vuković, predsjednik Vanjsko-trgovinske komore, govorio je o dopinosu koji je dala ova komora ukidanju viza, ali i održavanju bezviznog režima.

“Posebno emotivan trenutak za mene. Prije 10 godina bio sam sastavni dio tima koji je radio na ispunjavanju uvjeta za liberalizaciju viznog režima u BiH. Prije 10 godina izvoz iz BiH na tržište EU iznosio je 40%, danas BiH kao svoje najveće trgovinsko tržište ima EU, a koje iznosi 82%”, istakao je.

Amel Tuka obratio se u ime laureata te se prisjetio koliko mu je u karijeri olakšano uvođenjem bezviznog režim.

“Od srca čestitam svim dobitnicima i nadam se da čemo svi mi predstavjati BiH i dovesti je na vrhunski nivo kakav ona i zaslužuje”, kaže Tuka.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su mnogi zvaničnici među kojima i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, kao i ministar pravde Josip Grubeša. Predstavnici dva ministarstva koja su, prije 10. godina, bila nosioci tih procesa.

Ovogodišnji laureati su Ministarstvo sigurnosti BiH, Grad Bihać, Vlada USK, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić, predsjednik VTK BiH Vjekoslav Vuković, predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić, premijer SBK Tahir Lendo, ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, budući gradonačelnik Dervente Milorad Simić, direktor Europe Group Rasim Bajrović, atleričar Amel Tuka i direktor NP Una Amarildo Mulić.

BHRT