Search
Close this search box.

Obilježena 30. obljetnica utemeljenja HVO Jajce

Podijeli članak:

Obilježavanje 30. obljetnice utemeljenja HVO Jajce započelo je u četvrtak 7.travnja svetom misom za poginule branitelje koju su u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju predvodili fra Filip Karadža i fra Stipo Marčinković. Nakon mise, delegacije udruga i predstavnici PU Jajce su položili vijence na grobu prvog poginulog jajačkog branitelja, policajca Frane Ladana Pancera.

Nakon toga je uslijedilo polaganje vijenaca na središnji spomenik poginulim pripadnicima HVO da bi se nazočni potom uputili u veliku dvoranu Općine Jajce, gdje je upriličen okrugli stol povodom.

Okrugli stol je organiziran ispred udruge 13. Rujan koja je krovna za sve udruge proistekle iz domovinskog rata. Skup je otvoren intoniranjem himni i minutom šutnje za poginule pripadnike HVO Jajce.

Nazočne je pozdravio moderator okruglog stola Anto Brtan i predsjednik udruge „13.Rujan“ Darko Samardžić, a skupu su se obratili uvaženi i dragi gosti: dr. Benjamin Markin istaknuti jajački liječnik kirurg, fra Stipo Marčinković ratni gvardijan jajačkog franjevačkog samostana sveti Luka, Bare Pršlja Načelnik PU Jajce, Josip Topić predsjedatelj OV Jajce i Marko Saraf Zastupnik u Federalnom Domu Naroda.

Početno izlaganje okruglog stola je imao Anto Brtan je iznio širu sliku srpskih političkih i vojnih nastojanja i priprema koje su prethodile napadu na Jajce 1992. godine. Nakon ovog sadržajnog prikaza stanja u jajačkom predratnom okruženju, Ivan Jakovljević jedan od utemeljitelja HDZ Jajca i ratni predsjednik kriznog stožera je prezentirao političke aktivnosti, kako javne tako i tajne, koje su provođene kako bi se stanovništvo jajačkog kraja pripremilo na sve izvjesniji rat.

O pripremama za obranu općina Jajce i Dobretići i ustroju snaga Teritorijalne obrane govorio je Tadija Šugić. Stipo Ljubičić je podsjetio na načine organiziranja lokalnih postrojbi, seoskih straža i uspostavljanje prvih obrambenih crta. Ivo Šimunović je u svom izlaganju posvetio pozornost organiziranju dragovoljaca koji su se iz dijaspore vraćali i priključivali obrani Jajca i Dobretića, a Marko Bilandžija je govorio o djelovanju Policijske stanice Jajce i organiziranju rezervnog sastava policije koji je bio prva organizirana snaga za obranu. Posebno je bio dirljiv kratki opis pogibije prvog jajačkog branitelja, policajca Frane Ladana Pancera koji je poginuo 8.travnja 1992. godine.

Slušajući živa kazivanja izravnih aktera na organiziranju obrane Jaca i Dobretića nazočni su mogli osjetiti barem dio atmosfere u kojoj su se politički i vojno neiskusni ljudi morali preko noći transformirati u narodne lidere i vojskovođe. Na trenutke emotivno nabijena izlaganja govorila su o teškim i neizvjesnim danima u kojima se iz ničega stvaralo nešto i kada su jedinstvo i sloga stajali nasuprot premoćnom agresoru.

Sudionici okruglog stola su u svojim izlaganjima iznijeli samo dio pripremljenih materijala dok će ostatak poslužiti kao dokumentacija prilikom izrade monografije o obrani Jajca 1992. godine.

 

(Klik Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Nakon neuspješne sezone u italijanskom i evropskom nogometu, Milan će u narednoj sezoni pokušati...

Direktne strane investicije u BiH, prema prvim preliminarnim podacima Centralne banke, prošle godine su...

Konzumiranje šećera ne računa se samo onda kada pojedemo čokoladu ili kolač, ova supstanca...

Putovanje i fotografiranje oduvijek su išli “ruku pod ruku”. Gotovo da i nema onoga...

Francuski Luvr mogao bi da premjesti “Mona Lizu” u posebnu podrumsku prostoriju da bi...

Demineri su u protekloj godini očistili prostor od više od dva miliona kvadratnih metara...