Obilježena 27. godišnjica zločina u Buhinim Kućama, porodice još čekaju na pravdu

Misom na groblju Topola i polaganjem cvijeća obilježena je 27. godišnjica zločina u selu Buhine Kuće kod Viteza, kada je ubijeno najmanje 26 osoba, od čega osmero djece.Porodice poginulih još uvijek čekaju da pravda bude zadovoljena.

Marija Akrapović, tetka ubijenog dvogodišnjeg Danijela Grbavca, najmlađe žrtve koji je ubijen u naručju roditelja, majke koja je takođe poginula, kaže kako se strahota još sjeća.

Iz Državnog tužilaštva su potvrdili su da u Posebnom odjelu za ratne zločine postoji predmet za događaj koji se dogodio u selu Buhine Kuće.

Devetog januara 1994. u ranim jutarnjim satima pripadnici Armije BiH i MUP-a upali su u Buhine Kuće, prigradsko naselje Viteza i ubili 27 vojnika i civila. Među njima je bilo i žena, staraca i djece.

Pripadnici HVO-a su 14. februara 1994. godine u selu pronašli tijela vojnika i mještana koji su se od napada na selo vodili kao nestali.

U napadu su uništene deesetine porodičnih kuća i privrednih objekata.

Najveći broj žrtava je ukopan na groblju Topola, na kojem je izgrađeno spomen-obilježje.

Takođe, pred Sudom BiH trenutno se vodi postupak protiv osmorice nekadašnjih pripadnika ABiH optuženih za ratne zločine nad zarobljenicima i civilima, počinjene u decembru 1993. u obližnjem Križančevom Selu kod Viteza.

BHRT