Obilježen ‘Dan Esme sultanije – dječiji dan’ u Jajcu

Podijeli članak:

“Dan Esme sultanije – dječiji dan” drugi je sadržaj ovogodišnje, šeste po redu, manifestacije “Žena, porodica i zajednica” u Medžlisu Islamske zajednice Jajce.

Povodom ovog dana u Domu kulture Jajce izveden je program posvećen upoznavanju sa legendom o Esmi sultaniji za učenike trećih, četvrtih i petih razreda osnovnih škola “Jajce” Kruščica i “Berta Kučera” Jajce.

Oko 360 učenika i njihovi učitelji i učiteljice prisustvovali 45minutnom programu medijske kulture na temu “Legenda o Esmi sultaniji” (legenda, predstava, slikovnica/bojanka i pjesma s video spotom) i video prezentaciji mektebske pouke.

U polusatnom programu u džamiji i haremu džamije Esme sultanije Ramiz ef. Kahrić je djeci govorio o džamiji Esme sultanije kao vakufu, te o raznim načinima povezanosti čovjekovog života i džamije.

Organizatori i realizatori ovog dana u Medžlisu Islamske zajednice Jajce, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, zaposlenici i suradnici MIZ Jajce, pod pokroviteljstvom Muftijstva travničkog obezbijedili su svojim gostima prijevoz, edukativno-zabavni program, užinu i zabavu, a sve s ciljem upoznavanja s pričom o ljubavi vjeri i nadi i prenošenja moralnih pouka Legende o Esmi sultaniji mlađim generacijama.

 

(MIZ Jajce)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

U saobraćajnoj nesreći koja se sinoć desila na magistralnom putu Tuzla – Sarajevo, u...

Bosna i Hercegovina je na današnji dan prije 30 godina, 2. juna 1993. godine,...

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2023. godine iznosili su 4 milijarde...

Komandant 30. partizanske divizije Stanislav Galić naredio je 23. aprila 1992. formiranje 1. partizanske brigade. Za...

U subotu, 3. juna, održat će se centralni dio manifestacije obilježavanja zločina na području...

U sklopu Škole glume i govora Studio “Jazavac” i ove godine, kao završni rad,...