Obilježen 22. februar/veljača ‘Dan općine Jajce’

Grad Jajce danas obilježava 625. godina od prvog pisanog pominjanja u Povelji iz dubrovačkog arhiva. A grad čine njegovi ljudi, koji su, gradili i stvarali ovo što danas imamo – jedan od najljepših gradova u našoj Bosni i Hercegovini koji se uzdiže na obalama rijeka Vrbasa i Plive.

Grad svjetla, kamena i vode, muzej pod vedrim nebom, grad s 30 nacionalnih spomenika, veličanstveni vodopad koji ukrašava sam centar grada. I baš ta jedinstvenost ponos je koji u srcu nosi svaki Jajčanin, ma gdje on bio, ali i obaveza svih nas da ljubomorno čuvamo našu historiju i njegujemo ono što je priroda poklonila ovom gradu.

Polaganjem cvijeća na spomen obilježja danas je u Jajcu skromno i dostojanstveno obilježen 22. februar/veljača Dan općine Jajce. Svečanost obilježavanja ovog značajnog datuma ove godine je, zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane korona virusom, organizovana u drugačijim okolnostima i bez brojnih popratnih sadržaja.

U okviru obilježavanja “Dana općine Jajce” položeno je cvijeće na Spomen fontanu oslobodiocima Jajca i Centralno spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Jajca.

Svečanost je nastavljena sportskim događajima organiziranim u dane vikenda: 6. Međunarodnim košarkaškim KUP-om kraljevskog grada i 1. Šahovskim turnirom Šahovskog kluba Jajce.

S ciljem da održe kontinuitet tradicionalnog košarkaškog kupa uz “Dan općine”, KK „Vodopad“ Jajce i ovo godine je bio domaćin ovog prestižnog takmičenja za mlade košarkaše.

S obzirom na stanje pandemije 6. Međunarodni košarkaški KUP kraljevskog grada Jajce održan je bez prisustva publike, s manjim brojem ekipa učesnica i bez gostiju iz inostranstva. Ove godine turnir su obilježile četiri ekipe iz Bosne i Hercegovine. Pored domaćina Košarkaškog kluba „Vodopad“ na turniru su učestvovale ekipe košarkaša KK „Budućnost“ Bijeljina, OKK „Čelik“ iz Zenice i KK „Dragons“ Tuzla.

Pehar kraljevskog grada pripao je ekipi „Budućnost“ Bijeljina. Košarkaši KK „Budućnost” Bijeljina osvojili su ovogodišnji, 6. po redu košarkaški KUP kraljevskog grada, nakon što su u finalnom susretu pobijedili momčad OKK „Čelik” Zenica rezultatom 66:55 te tako prvi put osvojili trofej.

U utakmici za treće mjesto KK „Dragons” iz Tuzle savladali su ekipu domaćina KK“Vodopad“ Jajce rezultatom 63:61. Za najkorisnijeg igrača turnira, popularnog MVPa proglašen je Mladen Ilić član KK “Budućnost” Bijeljina, a najbolji strijelac turnira s najviše postignutih koševa je domaći igrač Ivan Jurić.

U protekla tri dana odigrano je 8 utakmica, a preko 50 talentovanih dječaka pokazali su svoje košarkaške sposobnosti i umijeća.

Ove godine održan je i 1. Šahovski turnir u organizaciji Šahovskog kluba Jajce. Turnir  se igrao po švicarskom sistemu u 9 kola s tempom igre od 15 minuta po igraču i rejtingovan je kod Međunarodne šahovske federacije FIDA. Pobjednik je OVOG međunarodnog šahovskog bio je sarajevski velemajstor Denis Kadrić.

„Svaka igra ima svoju priču i dušu, svaka koreografija ima svoju nošnju, a oni koji dublje zavire u našu seharu,vidjet će tu bogatu raznovrsnost“ moto je izložbe „Jajcu s ljubavlju“ KUD-a „Jajce“ koja je u čast “Dan općine Jajce” danas otvorena u prostorijama društva.
Riznica ovog društva za građane će biti otvorena do 25.2.2021. godine, a izložbu će građani moći posjetiti u vremenu od 11:00 do 15:00 sati.

-Dragi Jajčani, čestitamo vam “Dan općine Jajce” uz želju da zajedno gradimo sretnu budućnost za sve nas i budemo ponosni čuvari naše baštine. Svima vama koji volite svoj grad sretan 22. februar/veljača Dan općine Jajce. Općina Jajce zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos obilježavanju “Dana općine Jajce”, poručili su.
(Općina Jajce)