NSRS uskoro o oduzimanju odlikovanja osuđenima za ratne zločine

Narodna skupština Republike Srpske mogla bi pronaći polovično rješenje kada je riječ o inicijativi visokog predstavnika Valentina Inzka da budu oduzete povelje dodijeljene osobama koje su osuđene za ratne zločine. To je mišljenje analitičara koje smo kontaktirali nakon što je ova tema postala dio dnevnog reda sjednice parlamenta Republike Srpske zakazane krajem ovog mjeseca. Visoki predstavnik dao je rok do kraja aprila da povelje Narodne skupštine budu oduzete Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku.

[embedded content]

Jedinstveno protiv zahtjeva visokog predstavnika. Tako su se izjasnili predstavnici većine stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon Kolegijuma u petak, bilo je i onih koji ne smatraju potrebnom poslaničku raspravu o ovom pitanju, kao i onih koji tvrde da parlament ne može da donese takvu odluku.

NEDELJKO ČUBRILOVIĆ, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske

“Za svako lice nadležan lokalni sud razmatra mogućnost oduzimanja i donosi odluku ovakvu ili onakvu, a drugi način ne postoji.”

MILADIN STANIĆ, SDS

“Tražiti da Skupština odlučuje o tome, a ne Odbor za povelje i priznanja je bez ikakvog zakonskog utemeljenja od strane visokog predstavnika.”

IGOR ŽUNIĆ, SNSD

“Naš je stav da to mora da se presječe, jer je očito da bi se ova vrsta ucjene i ultimatuma samo nastavila.”

Nešto ranije lider najbrojnije stranke u parlamentu nagovijestio je moguće rješenje.

MILORAD DODIK, predsjednik SNSD-a (13. 4. 2021)

“Možda procijenimo da bi mogli nešto učiniti, I Inzko i onaj ko ga nasljeđuje mora da zna da ćemo ta odlikovanja prvom prilikom vratiti.”

Scenario je poznat od ranije, smatra politička analitičarka Tanja Topić. Tenzije se podignu do maksimuma, a onda se traži najbezbolniji izlaz usmjeren ka ispunjenju zahtjeva visokog predstavnika.

TANJA TOPIĆ, politička analitičarka

“Da se na neki način prevari i izigra visoki predstavnik kad on više ne bude tu. Mislim da je generalni problem u nedostatku političke zrelosti i odgovornosti ovdašnjih političara da se na pravi način politički suoče sa prošlošću, ratnim zločinima.”

Inzkovu inicijativu bespotrebnom smatra profesor Drago Vuković. Visoki predstavnik na odlasku aktivira vrlo osjetljivo pitanje koje pogoršava odnose u Bosni i Hercegovini, kaže Vuković. Ne sumnja u jedinstven stav političkih partija iz Republike Srpske da povelje ne treba da budu oduzete.

DRAGO VUKOVIĆ, politički analitičar

“Ali mislim da će neko rješenje biti ne u smislu potpunog odbacivanja inicijative i traženja gospodina Incka nego u smislu traženja međurješenja da se neko drugi bavi time. Koliko ja znam, biće predloženo da pravni eksperti daju svoje mišljenje o tome pa onda će se, vjerovatno, zakazati još jedna sjednica.”

Vuković vjeruje da bi rasprava u Narodnoj skupštini mogla da otvori i diskusiju oko ideje o pokretanju razgovora o mirnom razlazu u Bosni i Hercegovini, što je ponovo javno potaknuo Milorad Dodik. Međutim, misli da bi to moglo da dovede i do konflikta među političkim faktorima u Republici Srpskoj, što smatra pogubnim.

BHRT