NSRS: Razmotren Prijedlog izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je Prijedlog izmjena zakona o teritorijalnoj organizaciji kao propratni dokument Prijedlogu zakona o gradu Derventa.

Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske utvrđuju se gradovi u Republici Srpskoj, rekla je ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić.

“Zakonskim odredbama utvrđuje se da gradovi Banjaluka, Bijeljina, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik, Prijedor i Trebinje u svom sastavu nemaju opština”, rekla je Jujić, obrazlažući zakonsko rješenje.

Pred poslanicima su i prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gasu.

Tačka o visokom predstavniku i zahtjevu za izvještaj na dnevnom redu danas ili sutra

Na dnevnom redu danas ili sutra naći će se Informacija o zahtjevu visokom predstavniku da podnese izvještaj o provođenju civilnog dijela mirovnog sporazuma za posljednjih 11 godina.

Jučerašnja kratka rasprava o dnevnom redu pokazala je da opozicija i vladajuća većina nisu na istim talasnim dužinama kada je riječ o zahtjevu koji bi Narodna skupština trebalo da uputi visokom predstavniku.

Poslanik SDS-a Milan Stanić je rekao da je prijedlog kluba poslanika SDS da se ova tačka skine sa dnevnog reda jer, prema njegovim riječima, neće proizvesti apsolutno nikakve pozitivne konotacije.

“Naprotiv, proizvešćemo još tereta Republici Srpskoj”, rekao je Stanić.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić rekao je da narod RS ima pravo da traži od visokog predstavnika da dođe ovdje i da podnese izvještaj.

Rok za podnošenje izvještaja je, navodi se u pratećem dokumentu, 90 dana. Zahtjev dolazi nakon što je Valentin Incko tražio od ovog parlamenta da u istom roku poništi povelje koje je dodijelio osobama presuđenim za ratne zločine. Predlagači se u informaciji o zahtjevu Incku pozivaju na obaveze visokog predstavnika iz Aneksa 10 sporazuma u kojem je, između ostalog, navedeno:

“Podnosi periodične izvještaje o postignutom napretku Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama, Ruskoj Federaciji i drugim zainteresovanim vladama, stranama i organizacijama.”

Sjednica će biti nastavljena u 10.00 časova.

BHRT