NSRS o programu ekonomskih reformi i budžetu

Narodna skupština Republike Srpske danas bi na posebnoj sjednici u Banjaluci, po hitnom postupku, trebala da razmatra Prijedlog programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine i Prijedlog budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

U Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2021-2023. godine ističe se da se u Republici Srpskoj u tom periodu može očekivati oporavak privrednog rasta po stopama 2,6, te 3,2 i tri odsto respektivno, kao rezultat oporavka domaće tražnje, postepenog oporavka izvozne tražnje i pozitivnog efekta investicija.

Prijedlog budžeta za 2021. godinu iznosi 3,795 milijardi KM i veći je za 159 miliona KM ili 4,4 odsto nego što je bio drugi rebalans budžeta za ovu godinu.

Na predloženom dnevnom redu 17. posebne sjednice je i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o zaduživanju, dugu i garancijama po hitnom postupku, Prijedlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o igrama na sreću, Prijedlog odluke o kratkoročnom zaduživanju Republike Srpske emisijom trezorskih zapisa za 2021. godinu, te Prijedlog zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za 2021. godinu.

Poslanici bi trebali da razmatraju i Prijedlog odluke o iznosu garancija koje može izdati Republika Srpska u 2021. godini, kao i Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za 2021. godinu.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da će posebna sjednica Narodne skupštine biti održana uz poštovanje mjera propisanih u borbi protiv virusa korona. Početak sjednice zakazan je za 10.00 časova.

BHRT