Novi Zeland obezbjedio vakcine još dva proizvođača

Novi Zeland je najavio da su obezbjeđene vakcine protiv koronavirusa još dva proizvođača, što je dovoljno za imunizaciju svih 5,36 miliona stanovnika.

Premijerka Jacinda Ardern kazala je da će Vlada kupiti vakcine od farmaceutskih kompanija “AstraZeneca” i “Novavax”, što znači da će svaki stanovnik biti vakcinisan.

“Sada imamo ugovore sa četiri proizvođača, pokrivajući tri različita tipa tehnologije vakcine i imaćemo više nego dovoljno da pokrijemo čitavu populaciju, kao i Pacifik”, kazala je.

Novi ugovori omogućavaju 7,6 miliona doza “AstraZeneca” vakcine, što je dovoljno za 3,8 miliona ljudi, kao i 10,72 miliona doza “Novavax” vakcine, što je dovoljno za 5,36 miliona ljudi. Obje vakcine se primaju u dvije doze.

“Ima više tipova tehnologija korišćenih u razvoju vakcine protiv koronavirusa. Naša strategija je bila da kupimo različite tipove tehnologije, kako bismo osigurali da ukoliko se ispostavi da neke od njih nisu najbolja opcija, imamo druge alternative”, dodala je premijerka.

Prema njenim riječima, imunizacija će biti besplatna. U prvoj fazi, za koju se očekuje da krene u drugom kvartalu sljedeće godine, biće vakcinisani radnici na granici i najpotrebnije osoblje, a zatim čitavo stanovništvo u drugoj polovini godine.

“Pokušavamo da ovaj proces ubrzamo, ali svakako moramo osigurati da je vakcina bezbjedna za stanovništvo”, dodala je.

Novi Zeland predvodi globalnu borbu protiv koronavirusa, bez posebnih mjera i sa normalnom ekonomskom aktivnošću, jer je broj slučajeva zaraze sveden na minimum.

Ukupno je registrovano 2.100 infekcija, kao i 25 preminulih od posljedica koronavirusa od pojave prvog slučaja na Novom Zelandu 28. februara.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u Novom Zelandu posljednji slučaj koronavirusa prijavljen je 18. novembra.

BHRT