Search
Close this search box.

Novi protest protiv geoloških istraživanja u dolini Plive

Podijeli članak:

U nedelju, 10. marta u 12 sati, građani se okupljaju kod Gipsare Volari u opštini Šipovo kako bi izrazili svoj protest protiv geoloških istraživanja koja se trenutno odvijaju na tom području. Pod nazivom “Zemlju vam ne dajemo!”, ovaj protest organizuje grupa “Čuvari Plive i Janja”, a cilj je jasan: zaustaviti dalja geološka istraživanja koja bi mogla dovesti do otvaranja rudnika, što bi imalo ozbiljne posljedice po lokalnu zajednicu, piše Jajce Online.

Aktivisti su se ujedinili kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo kompanijom Lykos koja trenutno sprovodi istraživanja na ovom području. Naglašavajući da postoji kratak put od istraživanja do otvaranja rudnika, aktivisti ukazuju na nedavni primjer rudnika u Varešu kao upozorenje. Ovaj nalazište ilustruje kako geološka istraživanja mogu brzo evoluirati u eksploataciju resursa, sa svim negativnim posljedicama koje to nosi za okolinu i zajednicu.

Jednoglasno, aktivisti iz Šipova, Jezera i Mrkonjić Grada poručuju da ne žele rudnik u dolini Plive. Njihova zabrinutost nije samo lokalnog karaktera, ona se proteže na čitav region i potencijalne ekološke i društvene posljedice koje bi otvaranje rudnika moglo imati.

Očekuje se da će se ovim protestima pridružiti veliki broj aktivista iz različitih dijelova zemlje, kao i predstavnici nevladinih organizacija. Njihov zajednički cilj je zaštita prirode, očuvanje ekološke ravnoteže i sprečavanje eksploatacije resursa koja bi mogla ugroziti životnu sredinu i dovesti do trajnih šteta.

– Svi zajedno u očuvanju biološkog opstanka, svaki pedalj se brani kao svoj kućni prag! Dragi naši političari, ne postoji ekološki prihvatljiv način eksploatacije LITIJUMA, ne postoje procenti, ne postoji volja kod naroda da se seli… U pustinji NEVADA su prestali sa eksploatacijom Litijuma radi jedne vrste ŽALFIJE i jedne vrste DJETLIĆA, baš zato što još uvijek ne postoji čist način eksploatacije teških metala…Gospodo, ili prestanite da lažete narod svjesno ili mijenjajte stručne savjetnike koje ste zaposlili po stranačkom ključu. Ako narod bude složan, mijenjaćemo vas sve u paketu, jer ovo je prešlo sve granice…Sve ste uništili na zemlji, uništili firme, raselili nam mladost, a sada biste malo i pod zemlju, a narod u egzodus. Pa gospodo, malo ste se Z……, poručili su Čuvari Ozrena koji se isto bore protiv geoloških istraživanja na planini Ozren.

Protest “Zemlju vam ne dajemo!” postavlja važna pitanja o prioritetima društva i odgovornosti prema budućim generacijama. S obzirom na podršku i angažman građana, jasno je da će se ova borba nastaviti i da će se glasovi građana i dalje čuti sve dok se ne postigne pravedno rješenje koje će štititi zajednicu i njenu prirodnu okolinu.

Podsjećamo, na području opštine Šipovo, Jezera, i određenih dijelova Mrkonjić Grada, već tri godine traje značajna kontroverza zbog geoloških istraživanja minerala i metala na obližnjim planinama. Ova istraživanja sprovodi kompanija SNK “Metali” iz Bijeljine, čiji je vlasnik Lykos Balkan Metals. Dokumentaciju za ova istraživanja odobrilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srpske. Međutim, odluka Ministarstva naišla je na protivljenje Skupština opština Jezero i Šipovo, koje su se suprotstavile ovim planovima dva puta.

S druge strane, lokalna vlast u Mrkonjić Gradu dala je svoju saglasnost za istraživanja. Ova situacija izazvala je duboku podijeljenost i nezadovoljstvo među lokalnim stanovništvom.

 

 

 

(Jajce Online)

Podijeli članak:

Drugi su čitali

Pročitajte još članaka

Struja skuplja, ali po blokovima i različitim tarifama. Aniliziramo: ko će i koliko plaćati?...

Оsim okupljanja predstavnika svih Sindikalnih organizacija zdravstva iz Republike Sprske, ranije su u štrajku...

Onoga trenutka kada Europska komisija pripremi pregovarački okvir za Bosnu i Hercegovinu, koja je...

Jedan od najboljih fudbalera koje je naša zemlja imala, te najuspješniji selektor u historiji...

Evropski investicioni fond (EIF), koji je deo grupacije Evropske investicione banke (EIB), potpisao je...

Ovo je jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini po ukupnim prihodima.